Optimism can be learned: how to maintain it at all costs

Optimismus se dá naučit: Jak si jej udržet za každou cenu

One task of a team manager or company director is to spread a positive attitude and optimism even when others are desperate or tend to feel frustration. A team is at its most productive when its members have an optimistic (but at the same time realistic) attitude and are not frustrated by partial failures or the difficulty of tasks ahead. And in terms of career development, optimistic and positive people are more often promoted and more often become managers. Fortunately, optimism can be learnt. Here are some tips on staying optimistic at all times.

Know your emotions better

As Brian Tracy states on his blog, you must first increase your emotional intelligence, especially in terms of understanding your feelings. If you are a mere passive recipient of your own emotions and do not understand them, you can hardly change them. Pay attention to your feelings, find out which situations trigger which feelings and in general be more sensitive towards your emotions.

See every incident as an individual event

It might be frustrating when certain failures or critical situations happen to you repeatedly and you then see these negative experiences as part of a larger whole. Learn to regard negative incidents as isolated events that should be treated individually as they say nothing about your skills or bad luck.

Try to learn from mistakes and see them as a necessary part of your success

One of the important tasks in practicing optimism is learning to see mistakes in a positive light. Try to learn from them and view them as a necessary part of your path towards success.

Do not take things personally

Do not take what is happening to you personally. For instance, if you have a conflict with someone at the workplace or your team has not gained benefits promised by management, always remain professional and do not take any work-related events personally.

 

-mm-

    Optimismus se dá naučit: Jak si jej udržet za každou cenu

    Jedním z úkolů týmového manažera i ředitele společnosti je šířit dobrou náladu a optimismus i ve chvílích, kdy jsou ostatní zoufalí nebo mají tendenci propadat chmurám. Nejlepšího výsledku totiž tým dosahuje, když mají jeho členové optimistický (ale zároveň realistický) přístup a nenechají se zdeptat dílčími neúspěchy nebo složitostí úkolů, které před nimi stojí. A z hlediska kariéry platí, že optimističtí a pozitivně naladění lidé jsou častěji povyšováni a častěji se stávají manažery. Naštěstí platí, že optimismu se dá naučit. Zde je několik tipů, jak si optimismus udržet za každou cenu.

    Lépe se vyznejte ve svých emocích

    Jak uvádí Brian Tracy na svém blogu, nejprve musíte zvýšit svoji emoční inteligenci. A to především co se týče chápání vlastních emocí. Pokud jste jen pasivním přijímatelem svých emocí a neumíte se v nich vyznat, těžko na nich můžete něco měnit. Věnujte pozornost svým pocitům, zjistěte, jaké situace dávají vzniknout jakým pocitům a celkově k sobě buďte citlivější co se týče vašich emočních prožitků.

    Každý incident vnímejte jako jednotlivost

    Zdrojem frustrace často bývá, když se vám dějí některé neúspěchy opakovaně nebo vidíte krizové situace nebo negativní zkušenosti jako součást jednoho velkého celku. Naučte se negativní incidenty vnímat jako jednotlivé události, které je potřeba řešit individuálně a které nic nevypovídají o vašich schopnostech nebo smůle.

    Z chyb se snažte poučit a berte je jako nutnou součást úspěchu

    Jedním z důležitých kroků při tréninku optimismu je naučit se vnímat chyby pozitivně. Snažte se z nich poučit a berte je jako nutnou součástí vaší cesty za úspěchem.

    Neberte si věci osobně

    Věci, které se vám dějí, si neberte osobně. I pokud máte například konflikt s někým na pracovišti nebo pokud váš tým nedostal od vedení určitý slíbený benefit, vždy se chovejte profesionálně a neberte v pracovních věcech nic osobně.

     

    -mm-

    Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
    Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com