Opravdu vás poslouchají?

Ilustrační snímek

To, že se na vás někdo usmívá a přikyvuje, když mluvíte, ještě neznamená, že vás skutečně poslouchá. Ať už před vámi sedí kolega, klient nebo přítel, často spíše přemýšlí o tom, co řekne on sám. Jak ale poznáte, že svůj zájem jen předstírá? Podle řeči jeho těla. Server Business Insider doporučuje všímat si následujících projevů.

Příliš upřený pohled

Upřený pohled a hlava ustrnulá v jedné pozici ukazují na člověka, který se hodně snaží simulovat zájem o vás. Upřímná konverzace je uvolněná, což se odráží také v gestech.

Příliš velký a dlouhý úsměv

Nevšímejte si jen úsměvu, ale celého obličeje. Smějí se také oči? Strnulý úsměv je vždy podezřelý, i když je od ucha k uchu.

Neposedné ruce

To, co skrýváme v obličeji, dokáží odhalit naše ruce. Netrpělivost se projevuje tím, že poklepáváme prsty, kreslíme si něco na papír nebo si hrajeme s telefonem.

Nervózní pohyby

Kromě rukou dokáží nedostatek pozornosti odhalit i další pohyby, které nedokážeme kontrolovat, jako je podupávání nohama, hraní si s vlasy, poposedávání na židli apod.

Tělo otočené směrem od vás

Pokud k vám má posluchač otočenou pouze hlavu, příliš vás neposlouchá. Spolehlivým ukazatelem nezájmu jsou také chodila otočená směrem k východu. Tělo se zkrátka podvědomě snaží utéci.

Chybějící zrcadlení

Člověk, který vás neposlouchá, nezrcadlí řeč vašeho těla. Jeho pohyby nejsou synchronní s vašimi.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider