Opravdu vás mají rádi?

Většina manažerů si myslí, že dělá svou práci dobře a dokáže si udržet spokojené zaměstnance, někdy je to však pouhá iluze. Mohou dosahovat dobrých ekonomických výsledků, zaměstnanci je však přesto mohou vnímat jako příliš hrubé, chladné, necitlivé apod.

Jestliže chcete zjistit, zda vás ostatní nevnímají jako Napoleona vašeho oddělení, seznamte se s následujícími problematickými osobnostmi. Je-li vám některá povědomá, zkuste svůj přístup změnit.

- Polní maršál. Tento manažer má výsledky, ale je posedlý kontrolováním druhých a má sklony k zastrašování. Když se někomu něco nepovede, útočí na jeho nedostatek zkušeností, talentu nebo vize. Doporučení: Naučte se sdílet odpovědnosti. Nevykřikujte rozkazy, ale zajímejte se o nápady druhých. Nesoustřeďte se na ponížení druhých, ale řešení problému.

- Pouliční rváč. Tento manažer je velmi soutěživý. Každá situace pro něho má vítěze a poraženého. Trvá na tom, že bude mít poslední slovo a vždy si myslí, že má pravdu. Doporučení: Ujasněte si, kdo jsou vaši skuteční nepřátelé a zda spolupráce nedává větší smysl. V opačném případě vás brzy dožene infarkt.

- Rebel. Tento manažer je rád výjimkou, která potvrzuje pravidlo a pravidly se neřídí, protože je ve své práci dobrý. Doporučení: Pokud máte jiná pravidla pro sebe a jiná pro kolegy či podřízené, zvažte, zda je to v nejlepším zájmu všech.

- Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Tento manažer vyniká interpersonálními dovednostmi v jedné části organizace, se všemi ostatními však má problém. Typický případ je ten, kdy manažera milují jeho nadřízení, zatímco podřízení si myslí, že využívá lidi ve svůj prospěch. Doporučení: Pracujte na svých vztazích s kolegy – nejen těmi, které chcete ohromit.

-kk-

Zdroj: Recruiting Trends - novinky a analýzy ze světa náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiting Trends