Opravdu chcete být manažerem?

Ilustrační snímek

Uvažujete o tom, zda jako další krok ve své kariéře zvolit dráhu manažera? To, že jste úspěšní ve své současné roli specialisty, pro postup do manažerské funkce nestačí. Než se proto rozhodnete, položte si následující otázky, ať víte, na čem ještě zapracovat. Autorka populárního manažerského blogu Ask a Manager Alison Greenová radí ptát se:

Dokážete vést obtížné rozhovory?

Jako manažer budete muset mluvit se zaměstnanci o citlivých věcech, kritizovat je nebo jim říkat, že jsou budou propuštěni, i když si to nezaslouží. Pokud jsou takové rozhovory pro vás utrpením, bude utrpěním i vaše manažerská činnost – a nejen pro vás.

Dokážete tvrdě rozhodovat o prioritách?

Manažer musí umět vytyčit svému týmu jasné cíle a zajistit, aby veškeré aktivity týmu směřovaly k těmto cílům. Znamená to umět také ukončit projekty, které vypadaly slibně, ale již nejsou prioritní.

Dokážete uplatňovat svou autoritu vůči starším a zkušenějším lidem?

Manažer musí být připraven na to, že bude šéfovat bývalým kolegům nebo specialistům, kteří mají mnohem více zkušeností než on sám. Neměl by se k nim stavět ani nerozhodně ani agresivně.

Dokážete motivovat ke splnění úkolů jinak než zastrašováním?

Přísná kontrola, atmosféra strachu, křik, nesmyslné požadavky... To všechno jsou známky slabých manažerů. Dobrý manažer řeší své požadavky v klidu a otevřené atmosféře.

Dokážete upřednostnit zájmy firmy před svým osobním názorem?

I manažer má své nadřízené, jejichž požadavky se nemusejí ztotožňovat s jeho osobními názory. Musí počítat s tím, že bude prosazovat věci, které se mu nebudou vždy líbit. Bude muset někoho propustit, na něčem ušetři atd.

Dokážete pracovat s lidmi, kteří jsou chytřejší než vy?

Úkolem manažera je budovat silný tým. Součástí toho je i schopnost přijímat a každý den pracovat s lidmi, kteří jsou nepochybně chytřejší než jejich nadřízený. Manažer by neměl být defenzivní odmítat kohokoli lepšího, než je on sám.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report