Odpovědnost za opilce

Brzy je tu prosinec a s ním čas definitivně naplánovat firemní párty. Při plánování této události byste měli zvážit, kolik alkoholu vaši zaměstnanci pravděpodobně vypijí a co se může stát, když budou řídit opilí. Toto je právní článek, přistupme tedy k závažnějšímu problému – lidské ceně za ošklivou nehodu. Za neštěstím leží také možnost, že váš podnik může být uznán odpovědným za to, co se tu noc stane. Soudní proces týkající se následků podnikového večírku bývá postaven na dvou právních pojetích. Některé státy právně uznávají „odpovědnost sociálního hostitele“, což znamená, že kdokoli podává alkohol komukoli, kdo již hodně pil, a pak mu dovolí řídit auto, může být právně odpovědný za nehodu, která následuje.

Ať už váš stát uznává odpovědnost hostitele, můžete být také zavázáni doktrínou „nechť odpovídá nadřízený“, která činí zaměstnavatele odpovědné za škodu způsobenou zaměstnanci při výkonu jejich práce. Je podniková akce částí práce? Koná se v pracovní době? Zde je pro jistotu několik tipů pro prevenci řízení pod vlivem alkoholu po vaší sváteční párty:
- Pokud podáváte alkohol, najměte barmana a sdělte mu, aby nenaléval hostům, kteří jsou již opilí.
- Nenechávejte lahve volně k dispozici, nedovolujte volný přístup k výčepu a neposílejte mezi lidi číšníky s drinky na podnosech.
- Nabídněte 1-2 volné poukázky na drink. Za další už budou muset zaměstnanci platit a proto nebudou pít tolik.
- Nabízejte jídlo, nealkoholické nápoje a kávu.
- Ať někdo dohlíží na hosty. A postarejte se o odvoz všech, kteří namohou řídit.
- Najděte kreativní způsoby, jak vytvořit sváteční atmosféru bez namáčení zaměstnanců do alkoholu.

-ba-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com