Odmítnutí nemusí bolet

Umět říci „ne“ patří ke stěžejním manažerským dovednostem. Na první pohled to může být jednoduché, ve skutečnosti je to však velmi ošidné. Odmítat totiž budete muset i dobré nápady. Jak pak například říci „ne“ nové myšlence tak, abyste tím nezabránili přísunu dalších nových myšlenek? Jak odmítnout nadšeného člověka tak, aby neztratil svůj elán? Článek na portálu Businessinsider.com přinesl několik doporučení.

Neodsuzujte myšlenky, ale okolnosti

V první řadě uznejte problém. Připusťte si, že každé vaše odmítnutí snižuje pravděpodobnost, že se k vám i příště dostanou nové nápady. Je proto třeba, abyste svůj postoj uměli dobře vysvětlit. Vysvětlení postavte na tom, že myšlenka samotná není špatná, není však pro ni vhodná doba nebo firma v současnosti nedisponuje potřebnými zdroji k její realizaci. Vyjádřete lítost a zároveň povzbuďte k dalšímu kreativnímu uvažování. Ptejte se například, co lze zlepšit na věcech, které již děláte.

Oceňte všechny nové nápady

Stigma odmítnutí můžete zmírnit, když odměníte své lidi za to, že přicházejí s novými myšlenkami, i když je ve výsledku nebudete realizovat. Věnujte malý okamžitý bonus, volno navíc či cokoli jiného, co motivuje právě vaše lidi. Zajímavé myšlenky, které nevyužijte dnes, uchovávejte pro budoucí využití. Zřiďte si na ně zvláštní složku. Již to vám i autorům nápadů pomůže nahlížet na odmítnutí pozitivněji.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider