Odkládání nemusí být jen špatné

3118719
Ilustrační snímek

Všude čteme, že odkládání povinností je problém, s nímž je třeba bojovat, ve skutečnosti to však vždy problém být nemusí. I ti nejdůslednější z nás občas něco odkládají a – i když to může znít paradoxně – přináší to určité výhody.

Větší kreativita

Mnozí lidé ze sebe vydají to nejlepší až pod tíhou stresu z blížícího se termínu. Potvrdila to i nedávná studie americké NASA, jejíž inženýři pracovali o to lépe, čím kratší na to měli čas.

Vyšší produktivita

Ve snaze vyhnout se určité povinnosti většinou zaměřujeme svou pozornost na ostatní úkoly ze svého seznamu a nadprůměrně rychle je plníme. Než dojdeme do situace, kdy už daný úkol odkládat nelze, stihneme mnohem více věcí.

Úspora času

Někdy odkládáme proto, že nám intuice říká, že by práce na daném úkolu byla stejně jen ztrátou času. A za určitou dobu se dozvíme, že jsme měli pravdu.

Jak tedy poznat, kdy je odkládání správné a kdy špatné? Začněte úvahou, jaké úkoly odkládáte. Pak si položte otázku, z jakého důvodu to děláte.

  • Myslíte si, že pro daný úkol nejste dost dobří? Snažte se jej delegovat. Pokud je to něco, v čem byste opravdu měli být dobří, pracujte na svém rozvoji v této oblasti.

  • Je pro vás daný úkol nudný? Opět se jej snažte delegovat. Investice do někoho, kdo bude dělat nudnou práci za vás, abyste se mohli věnovat důležitějším projektům, se vyplatí.

  • Nechce se vám jednat s nepříjemným klientem? Zvažte, zda se vám takový klient vyplatí a neměl byste raději investovat svůj čas a energie do příjemnější spolupráce s někým jiným.

  • Cítíte se zahlcení úkoly? To je naprosto normální pocit. Nejdůležitější je vždy udělat první krok a naplánovat si další, nemusíte vše dělat najednou.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum