Odemkněte dveře kreativitě ve vašem týmu

Kreativita je důležitým aspektem každého týmu, který chce dosahovat vynikajících výsledků. Hrát stále při zdi se může vyplatit méně, než zkoušet nové možnosti. Jak tedy otevřít dveře kreativitě v týmové spolupráci?

- Brainstorming. Tato technika může být vysoce efektivní, protože spočívá ve volném vyjadřování myšlenek. Vychází z toho, že základě podnětů ostatních, vymyslí členové týmu více, než by vymysleli jednotlivě.

- Pokládejte hodně otázek. Otázky, které podpoří kreativitu, by měly být krátké, směřovat do budoucnosti a nezastrašovat. Ptejte se například: Co je možné? Co je důležité? Co musíme udělat? Jaký bude první krok? Co dál?

- Uvažujte z širší perspektivy. Detaily mají své místo, v kreativním prostředí je však stále třeba udržovat soustředění na širší kontext, cílovou vizi. Ta pak podporuje posouvání hranic.

- Podporujte aktivní naslouchání. Každý by chtěl prosadit svůj názor a být tím, kdo přijde s nejlepším řešením. Když se však všichni budou soustředit jen na to, co sami chtějí říci, nikdo nebude poslouchat. Bez naslouchání se pak důležité věci ztratí.

- Vyvarujte se stereotypů. Nedávejte lidem a týmům stereotypní nálepky. Nemyslete si například, že kreativní je jen marketing, zatímco účetní zajímá jen rychlá návratnost investic. Uvědomte si , že lidé nejsou jen pracovní role. Využijte rozdílnosti názorů.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com