Obecně platný návod, jak skoncovat se zlozvykem jednou provždy

Víte, že máte zlozvyky, kterých se chcete zbavit? Už jste se několikrát snažili změnit některé aspekty svého životního stylu, ale bez většího úspěchu? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak se zlozvyky skončit jednou provždy.

Ilustrační snímek

Tento manuál uveřejnil web CIO.com.

Ujasněte si, s čím chcete skoncovat a proč

Zaprvé je nutné si ujasnit, s jakými zlozvyky chcete vlastně skoncovat. Zní to banálně, ale ne vždy je na tuto otázku jasná odpověď. Jak si tento konec představujete a v jakém rozsahu? Kterých konkrétních činností se bude tento konec týkat?

A potom, důležitá otázka – proč s tím chcete skoncovat? Vaše motivace a vaše důvody budou totiž hrát důležitou roli v procesu, který si máte nastavit, i v tom, jestli se skoncováním uspějete nebo ne.

Krok po kroku

Jak skoncovat se špatnými návyky jednou provždy? Cesta nevede přes náhlé, překotné změny, ale přes menší kroky. Po Novém roce se mnoho lidí rozhodne žít zdravěji. Řada z nich si usmyslí, že hned po Silvestru budou chodit třikrát týdně cvičit, dvakrát týdně po ránu běhat, začnou jíst podle kalorických tabulek, budou si ke svačině dávat zeleninu, přestanou kouřit a skončí s alkoholem. Většina z těchto nadšenců se v únoru vrátí ke všem těmto zlozvykům. Změna návyku je běh na dlouhou trať a lepším způsobem je postupovat po menších krocích. První měsíc začněte jenom běhat. Další měsíc upravte svůj jídelníček. Nechte každou změnu zapustit kořeny. Ať už se snažíte měnit jakékoliv své návyky, postupujte pomalu a po krocích.

Konkrétní cíle

Druhou zásadní poučkou v překonávání zlozvyků a naučení nových návyků je dávání si konkrétních cílů. Neřekněte si pouze „budu zdravěji jíst“„budu více pracovat“, „zvýším svoji výkonnost“. Co konkrétně budete kdy jíst? O kolik budete více pracovat a kdy budete vstávat? Kolik nových klientů seženete a jak tohoto plánu docílíte?

Určujte si postupné cíle, rozdělte si váš plán na kroky a po těch postupujte jako po schodech vzhůru. Změna návyků a osobností rozvoj jsou otázkou disciplíny a tvrdé práce. U úspěšných lidí často vidíme pouze úspěch a na tu část ledovce, která je pod vodou, občas zapomínáme.

 

-mm-

 

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com