A universally valid guide on breaking a bad habit once and for all

Obecně platný návod, jak skoncovat se zlozvykem jednou provždy

Are you aware of bad habits you want to get rid of? Have you already tried several times to change some aspects of your lifestyle but to no avail? Here is a simple manual on how to get rid of bad habits once and for all.

This manual was published by CIO.com.

Define what you want to stop doing and why

First of all you must define which bad habits you actually want to get rid of. This sounds trivial but often there is no clear answer to the question. How do you imagine this "getting rid" process happening? Which specific activities will it concern?

Now an important question: why do you want to stop doing whatever? You motivations and reasons will play an important role in the process you are about to set up and also in whether you eventually succeed.

Step by step

How to put an end to bad habits once and for all? Not through sudden, large-scale changes, but by smaller steps. At the start of a new year, many people decide to live more healthily; they plan to go exercising three times a week, go running twice a week, count their calorie intake, eat vegetables for snacks, stop smoking and stop drinking alcohol. By February, most of these enthusiasts are back to their old ways. Changing a habit requires long-term dedication and it is better to proceed via small steps. Start running the first month; the next month, change your diet. Let each change settle a while. Whatever habits you are trying to change, proceed slowly and step by step.

Specific goals

The second crucial advice when it comes to changing habits is setting specific goals. Do not just say "I will eat healthily", "I will work more", "I will improve my performance." What and when exactly will you eat? How much longer will you work, when will you get up? How many new clients will you get, and how will you reach this goal?

Set yourself partial goals, divide your plan into steps and climb them as if on a staircase. A change in habits and personal self-improvement require discipline and hard work. When we look at successful people, we tend to see only the success; we often forget about that part of the iceberg which is hidden under the water.

 

-mm-

    Obecně platný návod, jak skoncovat se zlozvykem jednou provždy

    Víte, že máte zlozvyky, kterých se chcete zbavit? Už jste se několikrát snažili změnit některé aspekty svého životního stylu, ale bez většího úspěchu? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak se zlozvyky skončit jednou provždy.

    Tento manuál uveřejnil web CIO.com.

    Ujasněte si, s čím chcete skoncovat a proč

    Zaprvé je nutné si ujasnit, s jakými zlozvyky chcete vlastně skoncovat. Zní to banálně, ale ne vždy je na tuto otázku jasná odpověď. Jak si tento konec představujete a v jakém rozsahu? Kterých konkrétních činností se bude tento konec týkat?

    A potom, důležitá otázka – proč s tím chcete skoncovat? Vaše motivace a vaše důvody budou totiž hrát důležitou roli v procesu, který si máte nastavit, i v tom, jestli se skoncováním uspějete nebo ne.

    Krok po kroku

    Jak skoncovat se špatnými návyky jednou provždy? Cesta nevede přes náhlé, překotné změny, ale přes menší kroky. Po Novém roce se mnoho lidí rozhodne žít zdravěji. Řada z nich si usmyslí, že hned po Silvestru budou chodit třikrát týdně cvičit, dvakrát týdně po ránu běhat, začnou jíst podle kalorických tabulek, budou si ke svačině dávat zeleninu, přestanou kouřit a skončí s alkoholem. Většina z těchto nadšenců se v únoru vrátí ke všem těmto zlozvykům. Změna návyku je běh na dlouhou trať a lepším způsobem je postupovat po menších krocích. První měsíc začněte jenom běhat. Další měsíc upravte svůj jídelníček. Nechte každou změnu zapustit kořeny. Ať už se snažíte měnit jakékoliv své návyky, postupujte pomalu a po krocích.

    Konkrétní cíle

    Druhou zásadní poučkou v překonávání zlozvyků a naučení nových návyků je dávání si konkrétních cílů. Neřekněte si pouze „budu zdravěji jíst“„budu více pracovat“, „zvýším svoji výkonnost“. Co konkrétně budete kdy jíst? O kolik budete více pracovat a kdy budete vstávat? Kolik nových klientů seženete a jak tohoto plánu docílíte?

    Určujte si postupné cíle, rozdělte si váš plán na kroky a po těch postupujte jako po schodech vzhůru. Změna návyků a osobností rozvoj jsou otázkou disciplíny a tvrdé práce. U úspěšných lidí často vidíme pouze úspěch a na tu část ledovce, která je pod vodou, občas zapomínáme.

     

    -mm-

     

    Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
    Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com