Nezapomínáte na základy motivace?

Ilustrační snímek

Zaměstnanci nepotřebují nic drahého ani okázalého, aby se cítili spokojeně a podávali dobré pracovní výkony. Místo vymýšlení netradičních způsobů motivace by se proto manažeři měli zamyslet, zda nezapomínají na úplné základy. Znamená to otevřeně komunikovat a nemyslet si, že zaměstnanci umějí automaticky číst myšlenky. Jestliže pokulháváte v následujících oblastech, je nejvyšší čas začít s tím něco dělat.

Schopnost přiznat chybu

Když manažer udělá chybu, jeho podřízení to vědí a nic se na tom nezmění, když se to bude snažit zakrýt. Učte se přiznávat své chyby a budete mít větší respekt.

Poděkování

Manažer by měl děkovat často a konkrétně. Jedna z nejvíce motivujících vět, které může vyslovit, zní: „Jsem rád, že jste v mém týmu.“

Vysvětlení cílů

Manažer by měl svému týmu vysvětlit širší kontext jeho práce ve vztahu k celofiremním cílům. Měli by vědět, proč dělají to, co dělají.

Důvěra

Manažer by měl svým lidem říkat, že jim věří a že je rád, že se na ně může spolehnout. Zní to jednoduše, ale velmi často se na to zapomíná.

Zájem o názor

Řiďte se pravidlem, že každý může něčím přispět. Aktivně se svých lidí ptejte na zpětnou vazbu a dejte jim prostor vyjádřit se.

-kk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily