Než se pustíte do změn, ptejte se

Prosazování změn je obtížné. Již jen samotné slovo „změna" s sebou nese asociace v podobě očekávání problémů, odporu, strachu, zrady, šoku nebo neštěstí. Důležité proto je zavádění změn neuspěchat. Nejprve si položte následující otázky.

- Co je špatného na současném stavu? Pokles příjmů, náboru, prodeje nebo morálky ukazuje na to, že něco není v pořádku. Nejedená se však o příčiny problémů. Dívejte se na svou situaci důkladněji a hledejte skutečné příčiny.

- Souhlasí s vámi ostatní? Pravděpodobně nebudete jediným člověkem, který si všiml problémů. Přesvědčte se však o tom a zajímejte se, jak situaci vidí vaši podřízení. Změny nelze zavádět, pokud zaměstnanci nevidí potřebu.

- Vybrali jste pro zavádění změn lidi ze všech úrovní? Zástupci různých pozic nabídnou různé pohledy na věc. Někteří si ani nemusí problémy uvědomovat, dokud je nezapojíte do diskuse. Právě tito lidé vám však budou pomáhat se zaváděním změn, a tudíž je třeba shodnout se s nimi.

- Máte plán pro nápravu situace? Společně s vybraným týmem byste měli vytvořit akční plán a pracovat na systému, který zajistí, že se současné problémy již nebudou opakovat. Měl by být dostatečně flexibilní, aby si poradil i s neočekávanými záležitostmi.

- Jsou ostatní na vaší straně? Členové vašeho týmu by měli být na vaší straně. K tomu je zapotřebí ujištění, že jste společně probrali příčiny a důsledky problémů. V této fázi věnujte čas ujištění o celkovém úspěchu vašeho plánu. Dokud lidé neuvidí potřebu změny, nepůjdou s vámi.

- Nalezli jste překážky a příčiny odporu? Hledejte zaměstnance či oddělení, kteří se ke změnám stavějí nepříznivě. Pracujte na tom, abyste získali jejich podporu pro zavedení vámi navrhovaných změn. Pokud se vám to nepodaří, mohou vaše kroky sabotovat.

- Máte prokazatelnou podporu shora? Pro své změny byste měli získat podporu shora a být schopni ukázat ji zaměstnancům. Bez podpory z nejvyšších míst mohou zaměstnanci pochybovat o oprávněnosti vašich změn.

- Máte časový rozvrh, rozpočet a potřebné lidi? Když se rozhodnete pro změny a vypracujete plán jejich zavedení, je třeba ujistit se také o správném načasování. Musíte jednat okamžitě? Máte potřebné finance pro interní či externí marketing spojený se změnami? Potřebujete další lidi? Splnění těchto požadavků může vyžadovat delší dobu a školení.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com