Nepřehlížejte nespokojenost

Studie z poslední doby ukazují, že morálka zaměstnanců klesá. Přispívá k tomu přílišný objem práce, nedostatečné finanční ohodnocení nebo nedostatečné uznání ze strany zaměstnavatele a nadřízených. Mnozí zaměstnanci tak již začali hledat novou práci nebo na současných pozicích zůstávají jen kvůli nepříznivé ekonomické situaci. Co s tím manažeři mohou dělat? V první řadě by si měli uvědomit, že jejich lidé nejsou spokojení, a nemohou proto být ani produktivní. Řešení této situace není snadné, svým lidem byste však měli pomoci najít v práci smysl a vytížení jim usnadnit.

Americký konzultant, kouč a spíkr v oblasti leadershipu John Baldoni shrnuje v článku tři rady ze své praxe. Domnívá se, že manažeři by se neměli vymlouvat na ekonomickou recesi ani jiné vnější faktory.

Řešte nespokojenost

Manažer, který se potýká s výkonností svých lidí, by tuto skutečnost neměl přehlížet. Se svým týmem by měl mluvit a umožnit každému, aby se vyjádřil ke svým frustrací. Někdy k vyřešení stačí jednoduchá opatření – úprava rozvrhu, pružná pracovní doba nebo čistější pracovní prostředí.

Podporujte alternativní řešení

Hledejte způsoby, jak můžete situaci zlepšit. Dlouhodobě nejefektivnější je naučit zaměstnance, aby přicházeli se svými stížnostmi a návrhy na řešení pracovních problémů.

Ukažte výsledky

Vztáhněte práci svého týmu k práci celé firmy. Ukažte spojení mezi tím, co vaši lidé dělají a tím, čeho díky tomu firma dosahuje.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek