Nenechte cyniky ovládnout váš tým

Jeden cynik v týmu dokáže strhnout všechny ostatní členy k negativismu. A to byste neměli dovolit. Chcete-li oslabit vliv cyniků ve svých týmech, vycházejte z toho, že tito lidé mají nejraději fámy a polopravdy. Sdílejte proto se svým týmem vše, co můžete, a co nejdříve to bude možné. Buďte připraveni odpovídat na jakékoli otázky. Pak budou mít menší tendenci nechat se ovlivnit cyniky. Držte se zásady raději tým zaměstnat zajímavými výzvami, aby neměl čas na cynické řeči.

Na poradách si dávejte zvláštní pozor, abyste nedávali cynikům příliš velký prostor. Upřednostňujte ty členy týmu, kteří mohou skutečně přispět zajímavými názory a řešeními. Na příští poradu si dobře připravte odpovědi na typické narážky cyniků a veřejně jim ukažte, že nemají pravdu. Když zavádíte cokoli nového, postupujte tak, abyste hned z počátku mohli dokázat, že navrhovaný postup funguje.

Jako manažer týmu s cyniky osobně promluvte a vysvětlete jim, jaký dopad má jejich chování na ostatní členy týmu a váš společný úspěch. Možná si to ani neuvědomují. Přímý rozhovor dokáže zázraky. Dávejte veřejně najevo, že si vážíte pozitivního přístupu k práci a dokážete jej ocenit. Sami jděte příkladem svým optimismem.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today