Němci bojují s polibky při pozdravu

Německá společnost Knigge, která radí v otázkách etikety a společenského chování, veřejně vyzvala k zákazu líbání při pozdravech na pracovištích. Důvodem je podle ní skutečnost, že mnoha Němcům není příjemné zdravit kolegy či obchodní partnery políbením na tvář. Předseda společnosti Hans-Michael Klein potvrdil, že dostal desítky e-mailů od lidí, kteří si na tuto stále častější praxi stěžovali. Radí proto firmám, aby se ve svých pravidlech chování držely tradičního podání ruky.

Argumentuje tím, že nejde o typicky německé chování, ale trend, který přichází z jiných zemí, jako je Francie, Itálie nebo Jihoafrická republika. Je si vědom, že nemůže tuto praxi zakázat, chce však přispět k ochraně lidí, kteří nechtějí být při pozdravu líbáni.

Společnost Knigge uspořádala k této otázce zvláštní setkání a provedla též výzkum mezi lidmi na ulicích a v rámci svých seminářů. „Většině lidí se to nelíbí. Cítí v tom erotický aspekt – způsob tělesného kontaktu, kterého lze využít, aby se muži dostali blíže k ženám,“ citoval Kleina server britské BBC.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC