Několik jednoduchých kroků, kterými můžete podřízeným pomoct vyvážit osobní a pracovní život

„Work-life balance“, tedy vyvážení osobního a pracovního života, je téma, které se aktuálně hojně řeší. Často ve spojitosti s prací na dálku nebo s hybridním modelem práce. Zaměstnanci dnes již mnohem častěji požadují, aby jim práce negativně nezasahovala do soukromého života, a zaměstnavatelé se snaží jim v tomto požadavku vyhovět. Přitom často stačí málo. Zde je několik jednoduchých kroků, které můžete jako manažer učinit, které umožní vašim podřízeným lépe vyvážit osobní a pracovní život.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na ScienceDaily.com.

Sami jděte příkladem

Pokud chcete u podřízených vypěstovat zdravé návyky, musíte jim sami jít příkladem. A to platí i u vyvážení osobního a pracovního života. Ukažte podřízeným, že skutečně lze pracovat zdravě a udržitelně. Neposílejte jim e-maily v deset večer, vybírejte si dovolenou a na svém vlastním příkladu ukažte, že pracovat udržitelně a zdravě znamená nevyhořet a přinést týmu větší hodnotu.

Flexibilní pracovní doba

Klouzavá nebo flexibilní pracovní doba. Pokud je ve vašem týmu dostupná a nic jí nebrání, měli byste se snažit ji ve vašem týmu prosadit.

Jasně rozdělené role a nastavená očekávání

Pohodě v týmu a duševnímu zdraví jeho členů také prospěje, když všichni vědí, jaké jsou jejich povinnosti a co se od nich očekává. Nejistota, která plyne z nejasně ohraničených rolí a nevyjasněné komunikace, se často podepisuje i na tom, jak práce negativně zasahuje do psychiky pracovníků.

Podpora duševního zdraví

Podpora duševního zdraví pracovníků a jejich znalostí duševní hygieny je zcela klíčová pro to, aby si pracovníci sami uměli nastavit hranice a vypořádat se se stresem, který se s prací pojí.

Zdravá a otevřená komunikace s podřízenými

Chcete vědět, jak nejlépe pracovníkům pomoci vypořádat se s vyvážením pracovního a osobního života? Zeptejte se jich! Veďte s podřízenými dlouhodobý dialog a zjistěte přímo od nic, jaké jsou jejich preference a nápady.

 

-mm-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily