Několik důvodů, proč by měl každý manažer číst

Existuje nesčetně studií, které prokazují, že pravidelné čtení má pozitivní vliv na naše kognitivní funkce, mentální dovednosti a kreativitu. V tomto článku vám nastíníme, proč by specificky týmoví vedoucí a lidé na manažerských pozicích měli číst.

Ilustrační snímek

Rozvoj kreativity

Jak uvádí Addicted2Success.com, drtivá většina inspirativních lídrů, v čele například s Billem Gatesem, uvádí čtení jako zvyk, který považují důležitý ve svém pracovním i osobním životě. Je to mimo jiné z toho důvodu, že čtení rozvíjí abstraktní imaginaci a kreativitu, jelikož oproti pasivním formám zábavy (například oproti filmovým projekcím) při čtení s autorem na tvoření příběhu ve své vlastní mysli kreativně spolupracujete.

Snížení stresu

Čtení knih má na mozek uklidňující efekt. Na určitou chvíli odložíte své starosti a zaobíráte se něčím zcela jiným. Díky tomu napomáháte regeneraci mozku a utřídění si vlastních myšlenek.

Nové informace a podněty

Nemálo důležitý aspekt čtení je také fakt, že čtením získáváte nové podněty a dozvídáte se nové informace, které by se k vám často jinak ani nedostaly. Čtení tak funguje jako „potrava pro mysl“, díky které vás mohou ve výsledku napadnout nové myšlenky a nápady, na které byste jinak nepřišli.

Trénink dlouhodobé koncentrace

Čtení v delších časových úsecích vyžaduje dlouhodobou koncentraci. Dnešní svět nás schopnosti delší dobu se soustředit naopak soustavně zbavuje a knihy jsou tak skvělý způsob, jak trénovat koncentraci a schopnost hluboké práce.

Nové úhly pohledu

V neposlední řadě vám poté knihy zprostředkovávají perspektivu jiných lidí. Díky knihám jste schopni se vcítit do vnímání různých postav a lidí, často zcela odlišných, než jste vy sami. A díky tomu se vám čtením dostává tréninku empatie, která je při vedení lidí zcela zásadní.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success