Nejste příliš autoritářský vedoucí? Čtyři signály, podle kterých to poznáte

Dobrý manažer musí umět najít tu správnou rovnováhu mezi dostatečnou autoritou a přátelskou otevřeností vůči svým podřízeným. Musí vědět, v jakých věcech musí být neústupný a v jakých být naopak otevřený kompromisům. Příliš autoritářský a dominantní týmový manažer pak ubíjí kreativitu svého týmu a vzbuzuje u podřízených pocit frustrace. Nejste náhodou příliš autoritářský vedoucí? Zde jsou čtyři signály, podle kterých to poznáte.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na INSEAD Knoweldge.

Malá zpětná vazba a iniciativa ze strany podřízených

Podřízení, kteří jsou zvyklí na to, že jim manažer diktuje, co mají dělat, a že jejich vedení nikdy nenaslouchá jejich názorům, brzy přestanou své názory a nápady vyjadřovat. Jestliže tedy cítíte, že iniciativa a kreativita týmu upadá a nedostává se vám zpětné vazby od vašich podřízených, chyba může být ve vašem příliš autoritářském přístupu.

Vysoká fluktuace zaměstnanců

Příliš dominantní vedoucí, který své podřízené vede v režimu mikro-managementu, má dříve nebo později za následek nespokojenost členů týmu. A tím pádem i jejich vysokou fluktuaci. Ambiciózní a talentovaní lidé totiž pod despotickým vedoucím nevydrží příliš dlouho.

Malá flexibilita týmu a setrvání ve statusu quo

Tím, že tým nemá kvůli autoritářskému vedení ze strany manažera žádný důvod přicházet s neotřelými řešeními a rozvíjet se, začne brzy stagnovat. Je neflexibilní, špatně snáší změny, neumí reagovat na vývoj ve společnosti a na trhu a má tendenci setrvávat ve statusu quo.

Špatná pracovní morálka a narušený týmový duch

Významným dopadem autoritářského stylu vedení je v neposlední řadě i špatná nálada a pracovní morálka celého týmu. Jeho produktivita v dlouhodobém horizontu spíše klesá a v týmu vedeném dominantním vedoucím také často pokulhávají mezilidské vztahy a týmový duch.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge