Nejpopulárnější destinace pro studium v zahraničí: Vede Británie, populární je i Austrálie

Británie, Malta, Austrálie a Spojené státy. Když Češi vyrážejí za studiem jazyků, patří právě zmiňovaná čtyřka mezi nejpopulárnější destinace. Není efektivnější způsob, jak se rychle naučit jazyk, než vyrazit do ciziny. „To, co se v jazykové škole učíte několik měsíců, v cizině zvládnete za pár týdnů,“ říká Jaroslav Tykal z agentury Studyline.

Češi při výběru místa jazykového pobytu v zahraničí preferují blízké evropské destinace, ubytování v hostitelské rodině a vyrážejí v průměru na dva až čtyři týdny. Osm lidí z deseti pak do ciziny vyráží kvůli zlepšení angličtiny, následuje němčina, francouzština a po ní španělština.

Británie – země jazykovým kurzům zaslíbená

Nízké náklady na dopravu do Británie, v porovnání s jinými destinacemi, „učebnicové“ anglické prostředí, ale i nadstandardní kvalita výuky. To jsou jen některé z důvodů, proč je právě Velká Británie nejpopulárnější destinací, do které se jezdí za studiem angličtiny. Průměrnému českému studentovi v Británii je 25 let a za studiem se vydal na zhruba čtyři týdny. Nejčastěji volí některý z kurzů obecné angličtiny nebo přípravu na mezinárodní jazykovou zkoušku. Čtvrtinu studentů pak tvoří středoškoláci.

Populární destinace jsou Londýn, Cambridge, Oxford, ale i Brighton, Bournemouth nebo Edinburg. „Oproti Británii je naopak velmi opomíjené Irsko, byť je cenově ještě příznivější a Irové to mají k české mentalitě podstatně blíž,“ doplňuje Jaroslav Tykal.

Malta – výuka angličtiny na plážích

Každý pátý zájemce o studium angličtiny v zahraničí vyráží na studijní pobyt na Maltu. Tady je totiž studium angličtiny propojené s letní zábavou a dovolenou u moře. Malta je bezkonkurenční i cenou pobytu a výší životních nákladů.

I pobyt na Maltě vám, stejně jako jakýkoli jiný jazykový pobyt, pomůže zorganizovat specializovaná agentura. Agentura Studyline může nabídnout nejen dlouholeté zkušenosti, ale i osobní přístup všech zaměstnanců. Ti dokáží zařídit kurzy ve více než dvaceti zemích světa a v devíti světových jazycích. Kromě výběru místa a školy vám pomohou i se zařízením letenek, ubytování, případně i víz. A pomocnou ruku vám podají nejen v Česku, ale díky partnerským agenturám i přímo v zahraničí.

Austrálie – když chcete vyrazit za studiem na delší dobu

Na jazykový pobyt do Austrálie vyráží převážně absolventi univerzit nebo ti, kteří se rozhodnou vylepšit angličtinu pro zaměstnání. Vzhledem k veliké vzdálenosti a vyšším nákladům na cestu platí, že do Austrálie se vyráží minimálně na půl roku, velmi často na celý rok či déle.

Stejně jako v Británii i v Austrálii jsou populární kurzy obecné angličtiny, studenti sem vyrážejí i za přípravnými kurzy. Vede příprava ke zkouškám FCE a CAE a úspěšnost těch, kteří se na ně připravovali na jazykové škole v zahraničí, atakuje hranici sta procent. Často studenti také vyrážejí na kurzy obchodní angličtiny.

Že se bojíte vysokých nákladů? Pak vězte, že v rámci studentského víza můžete pracovat až 20 hodin týdně. Největší nabídka pracovních příležitostí je v Sydney a v Perthu. Mimochodem, agentura vám pomůže i s hledáním práce.

Spojené státy – jednička pro pobyty na středních školách

Na špičce popularity pobytů na středních školách v zahraničí se drží Spojené státy a to hlavně díky vládou dotovanému kulturně výměnnému programu v rámci J-1 víz. Na státní střední škole pak tráví převážně celý rok nebo semestr. A žijí život středoškoláků tak, jak je znají z amerických filmů a seriálů. Případně je možné studovat i na soukromé střední škole, a to v rámci studentského víza F-1.

Dvojkou pro studium střední školy je už zmiňovaná Velká Británie. I tady můžete volit mezi studiem na státních středních školách a tzv. colleges. Středoškoláci vyrážejí také do Německa, do Kanady, ale i do Austrálie, nebo na Nový Zéland.

Láká vás studium v zahraničí?

Je pro vás příjemná představa několika týdnů nebo měsíců prožitých v jiné zemi, na střední nebo jazykové škole, případně na univerzitě? Možností dnes máte nepočítaně a s orientací v nich vám pomůže agentura Studyline. Podívejte se na webové stránky www.studyline.cz a zjistěte základní informace o jazykových pobytech v zahraničí.