Nebojte se veřejného vystoupení

Ilustrační snímek

Představa samostatného vystoupení před publikem nahání mnoha lidem hrůzu. Zajímavé je, že často jsou to lidé, kteří si jinak věří, jsou chytří, zábavní, úspěšní a umějí formulovat své myšlenky, pokud diskutují ve skupině nebo v panelu. Jak se tedy zbavit iracionálního strachu z vystoupení před lidmi? Bill Wackermann na serveru Fastcompany radí postavit se nejčastějším formám strachu pozitivně, a to následujícími způsoby.

Máte strach, že vás všichni budou hodnotit?

Pak vězte, že většina lidí se zajímá jen sama o sebe. Zatímco vy si myslíte, že vnímají každé slovo, které vyřknete, oni mnohem pravděpodobněji přemýšlejí, co budou dělat, až vaše vystoupení skončí nebo si čtou e-maily. Myslete a to, až budete vystupovat a budete se cítit mnohem méně svázaní.

Myslíte si, že musíte být dokonalí?

Pak si opakujte, že dokonalý není nikdo a přijměte to jako holý fakt. Lidé vás budou akceptovat tak, jak na tom právě jste, když budete věřit sami sobě. Pak se nemusíte obávat udělat chybu a ukázat, že jste lidé.

Bojíte se, že ztuhnete a nebudete vědět, jak dál?

V tomto případě vsaďte na techniku. Svou řeč se můžete naučit zpaměti a v první fázi se nesoustředit na oční kontakt. Začátek je vždy nejtěžší, a proto byste na něj měli být dobře připraveni. Jakmile zvládnete začátek, budete se cítit mnohem jistěji a přirozený projev přijde sám.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company