Nebojte se nesouhlasit s většinou

Ilustrační snímek

Jdete na poradu a víte, že zastáváte jiný názor na určitou zásadní věc než většina ostatních, kteří budou rozhodovat o konečném řešení. Nechcete zbytečně dělat problémy, na druhou stranu jste však pevně přesvědčeni, že váš názor je ten správný. Jak se k takové situaci postavit a neudělat si z kolegů nepřátele? The QuickBase blog radí:

Neházejte flintu do žita

I když vám to nebude příjemné, nenechávejte si svůj názor pro sebe. Sdílení názorů je podstatou týmové spolupráce a nepsané povinnost každého člena týmu, který chce pro svou organizaci to nejlepší.

Vyjádřete se co nejdříve

Nečekejte až na konec porady.Nesouhlasný názor vyjádřený v poslední minutě pouze všechny popudí a nikdo mu nebude věnovat zaslouženou pozornost.

Předlože fakta

Nejprve vyjádřete uznání kolegům za jejich názory a teprve poté se podělte o svůj názor. Vyvarujte se emocí a subjektivních hodnocení, argumentujte fakty. Popište možné dopady navrhovaného řešení, které je podle vás špatné, a soustřeďte se při tom na širší kontext fungování firmy.

Nenechte se zahnat do defenzivy

Počítejte s tím, že proti vám bude stát přesila a důsledně dbejte na to, aby se diskuse nezměnila v hádku. Zachovejte maximálně profesionální přístup, žádné osobní útoky.

Buďte ochotni přijmout kompromis

Reálně nelze předpokládat, že se vám podaří přesvědčit kolegy, aby změnili svůj názor o sto procent. Určitých kompromisů však můžete dosáhnout. Zaměřte se na to, co je pro vás nejdůležitější a v ostatních aspektech buďte připraveni na ústupky.

-kk-

Zdroj: QuickBase Blog - The Fast Track - manažerský blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje QuickBase Blog - The Fast Track