Nebezpečné mýty o úspěchu

Pokud chcete uspět, musíte mít v první řadě nějakou vizi a cíl. K tomu budete potřebovat také silné odhodlání. Platí to jak v práci, tak v soukromém životě.

Nebudete však potřebovat některé „zaručené“ rady, které se stále opakují, ale ve skutečnosti k úspěchu nevedou. Naopak vás mohou nasměrovat špatným směrem či se vám dokonce vymstít.

Dnes se podíváme na největší mýty o úspěchu, které byste měli nahradit zcela opačným chováním.

Ilustrační snímek

1. Dělejte, co vás baví, a uspějete

Nadšení zvyšuje motivaci a odhodlání. Jestliže však neexistuje trh, na kterém byste mohli uplatnit své nadšení (produkt, dovednosti), věnujte se něčemu jinému. V každé činnosti se skrývá něco, co vás nebude bavit. Práce by však měla nejen bavit, ale také přinášet uspokojení.

2. Svých cílů dosáhnou jen perfekcionisté

Perfekcionisté mají ve skutečnosti obrovský problém s plněním cílů, protože se jim žádný způsob splnění cíle nezdá dost dobrý. Podobně jsou na tom workoholici, o nichž si také řada lidí mylně myslí, že mají nejlepší předpoklady pro dosažení úspěchu. Mnohem dále vás dostane pravidelný odpočinek a čas na přemýšlení.

3. Musíte se stále soustředit na budoucnost

Dívat se vpřed a předvídat možné budoucí problémy je jedna věc. Nežít v přítomnosti je však věc druhá. Neustálé zaměření na budoucnost ničí vztahy s lidmi kolem nás a vede k pocitu nespokojenosti. Učte se vnímat, co se děje tady a teď, a být vděční za současný život.

4. Dělejte to, co umíte nejlíp

Rozvíjet jen své silné stránky a věnovat se pouze jedné oblasti je limitující. Připravujete se tím o možnosti v jiné činnosti či oboru, kde můžete uspět daleko více. Snažte se hledat nové možnosti a rozvíjet v co nejvíce směrech.

5. Myslete především na sebe

Největšího úspěchu ve skutečnosti nedosáhnete tím, když se budete soustředit jen na svou cestu k úspěchu. Nejúspěšnější lidé pomáhají druhým, aby se mohli stát lepšími. Získají si tak loajalitu ostatních, kteří na oplátku budou chtít pomáhat jim.

6. Peníze přinášejí úspěch a štěstí

To je jedno z největších a nejsmutnějších klišé. Pokud budete svůj život měřit pouze penězi, čeká vás zklamání.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com