Naučte se řídit svého šéfa

Ilustrační snímek

Snad každý zaměstnanec se ve svém životě setká s problematickým šéfem. Zpravidla se jedná o šéfa s nevybraných chováním a špatnými komunikačními dovednostmi, který si neumí zorganizovat svou práci a ze všech problémů obviňuje své podřízené. Pokud máte takového šéfa a myslíte si, že nelze dělat nic jiného, než odejít, vězte, že máte ještě jinou možnost – naučit se řídit svého šéfa, aniž by si toho všiml. Osm následujících tipů jak na to přinesl server business2community.com.

1. Přizpůsobte svůj styl chování

Sledujte, jaký styl komunikace váš šéf preferuje a jakým způsobem se rozhoduje. Čím více se dokážete přizpůsobit jeho komunikačním návykům, tím lépe jej dokážete ovlivnit.

2. Zjišťujte, proč váš šéf dělá to, co dělá

Kdykoli v s ním budete mluvit, snažte se pochopit, co ho nejvíce zajímá. Podle toho pak formulujte to, co říkáte vy.

3. Informujte svého šéfa, co se děje

Zjistěte si, zda váš šéf dává přednost e-mailu nebo krátkým osobním popovídáním a pravidelně jej touto cestou informujte. Většina šéfů ocení, že máte přehled.

4. Snažte se pomoci se šéfovými nedostatky

Hledejte možnosti, jak můžete pomoci jemu i sobě zároveň. Pokud například víte, že váš šéf vždy chodí pozdě na porady, nabídněte se, že budete porady zahajovat vy.

5. Nenechte se demotivovat

Většina lidí, kteří mají slabého šéfa, se postupně přestává snažit o nejlepší možný pracovní výkon, čímž však ve výsledku ubližuje sama sobě. Snažte se proto stále soustředit na to, jak odvádět dobrou práci.

6. Zůstávejte pozitivní

V práci a na veřejnosti si nestěžujte – nikdy nevíte, kdo vás může slyšet. Lépe vám poslouží, když se budete chovat pozitivně.

7. Nenechte se vyprovokovat

Pokud vás váš šéf šikanuje svým řevem a odsuzováním, nereagujte na to. Ptejte se a snažte se situaci pochopit, nikoli reagovat stejně. Postupem času uvidíte, že si váš šéf všimne, že na vás takové chování nemá vliv.

8. Dobře rozvažte, zda se proti šéfovi postavit na vyšších místech

Jestliže je váš šéf oblíbený u svých nadřízených, pak i on sám velmi dobře zvládá řízení směrem nahoru. Stížnost u jeho nadřízených by vám tedy nepomohla.

-kk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com