Naplánujte si svůj den za 18 minut

Chcete-li se naučit řídit svůj čas, měli byste z toho udělat rituál. Nejde však o seznam úkolů nebo vágní povědomí o prioritách. Je třeba vytvořit si pokračující proces, který budete dodržovat bez ohledu na jiné každodenní priority. Stačí k tomu tři korky, které nezaberou více než 18 minut denně.

- 1. krok (5 minut): Určete si denní plán. Než zapnete počítač, sedněte si chvíli s prázdným papírem a určete si, co můžete udělat, aby pro vás daný den byl úspěšný. Pak si vezměte kalendář a rozvrhněte jednotlivé úkoly do časových bloků. Nejobtížnější a nejdůležitější úkoly si rozvrhněte na začátek dne.

- 2. krok (1 minuta každou hodinu): Obnovte soustředění. Nastavte si hodinky, telefon nebo počítač tak, aby vás upozornily na začátek každé hodiny. Zkontrolujte, zda jste poslední hodinu strávili produktivně. Znovu se podívejte do kalendáře a uvažte, jak strávíte další hodinu. Řiďte svůj den hodinu po hodině. Nenechte hodiny, aby řídily vás.

- 3. krok (5 minut): Revidujte. Vypněte počítač a zrevidujte svůj den. Co fungovalo? Na co jste se soustředili? Kde jste se nechali vyrušit? Co jste se naučili a pomůže vám to být zítra produktivnější?

-kk-

 

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review