Na stylu oblékání záleží víc než na pravidlech

Netypický osobní styl člověka (vlasy obarvené na zeleno, otrhané džíny...) může být pro jeho spolužáky ze střední či vysoké školy přitažlivý a zajímavý, ovšem nadřízení již tak nadšení nejsou. O prvním dojmu (bohužel) stále ještě rozhoduje vzhled člověka, a nikoli jeho práce. Ten, kdo příliš vybočuje z řady, mívá problémy se získáním důvěry svých šéfů a musí podávat mnohem vyšší a kvalitnější výkony, aby si vydobyl své místo na slunci. Článek přináší tipy, jak se správně oblékat, aby se člověk cítil dobře a aby zároveň nikoho nepohoršoval.

Vše záleží na prostředí, kde člověk pracuje. Právnické firmy budou pravděpodobně trvat na formálnějším stylu oblékání svých zaměstnanců, zatímco v menších firmách rodinného typu budou pravidla méně striktní. Na schůzku s důležitým klientem se rozhodně doporučuje obléci se spíše formálně, protože klienti uvažují podobně jako nadřízení (viz výše).

Mnoho firem se snaží najít kompromis a umožnit svým zaměstnancům tzv. „neformální styl kancelářského oblečení“. Definice tohoto pojmu je však velmi nejasná. Někteří zaměstnavatelé uvádí možnost neformálního oblékání jako jednu ze zaměstnaneckých výhod, odborníci však o účinnosti tohoto opatření pochybují.

**Datum vydání:** II/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com