Na jaké vůdcovské úrovni se nacházíte?

Komu sloužíte? Tak zní elementární vůdcovská otázka – alespoň ji tak formuluje profesor managementu na Florida International University a Harvard Business School Modesto Maidique. Na jejím základě sestavil šestiúrovňový model leadershipu, který dle jeho slov o lídrech odhaluje více než jejich osobnostní rysy, úroveň dosažených úspěchů nebo to, zda jsou „transformačními“, či „transakčními“ vůdci. Zkuste se zamyslet, na jaké vůdcovské úrovni jste vy. A co vaši nadřízení?

1. úroveň: Sociopat

Vůdce-sociopat neslouží nikomu. Svým jednáním poškozuje druhé i sám sebe. Naštěstí těchto vůdců není příliš. Příkladem může být Adolf Hitler.

2. úroveň: Oportunista

Vůdce-oportunista slouží pouze sám sobě, většinou na úkor druhých. Zajímá jej především moc a bohatství. Příkladem může být největší podvodník v historii Wall Street Bernie Madoff odsouzený za zpronevěru ke 150 letům vězení.

3. úroveň: Chameleon

Vůdce-chameleon se snaží zalíbit všem. V organizacích se tito vůdcové příliš vysoko nedostávají, velmi dobře se jim však daří v politice.

4. úroveň: Úspěšný vůdce

Úspěšný vůdce je vysoce motivovaný a slouží krátkodobějším cílům. Vyniká v přesahování prodejních kvót. Většinou je v nejvyšším vedení firmy. Někdy to však znamená, že mu uniká širší pohled na věc. Příkladem může být bývalý šéf společnosti Hewlett-Packard Mark Hurd. Za dobu svého působení více než zdvojnásobil cenu akcií firmy, učinil tak však na úkor rozvoje výzkumu a vývoje.

5. úroveň: Budovatel

Vůdce-budovatel neslouží cílům, ale instituci. Má širší vizi a nenechá se od ní odvést krátkodobými zisky. Příkladem může být jedna z nejvlivnějších světových celebrit Oprah Winfreyová.

6. úroveň: Transcendentální vůdce

Transcendentální vůdce slouží celé společnosti. Příkladem mohou být Nelson Mandela, Martin Luther King nebo Dalajláma.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge