Může si OSVČ vzít dovolenou?

Ano, může, dokonce musí. Dovolená je důležitá, abyste načerpali nové síly a udrželi si zdraví. Je dokázáno, že každoroční volno sníží riziko infarktu o 30 % u mužů, u žen dokonce o 50 %. Pochopitelně si však dovolenou musíte naplánovat mnohem lépe než klasický zaměstnanec, a to zvláště pokud podnikání teprve rozjíždíte.

Klíčová otázka zní, kdo se po dobu dovolené postará o vaše klienty. Většina podnikatelů se obává, že právě tehdy je může ztratit.

Jedním z řešení je částečně pracovat i během dovolené. Předem však rozvažte, kolik práce budete mít. Jestliže budou vaši přátelé na pláži, a vy strávíte týden v internetové kavárně, nejedná se o dovolenou na zotavenou.

Ideálním řešením je zvolit si jednu hodinu ráno nebo večer, kdy se budete věnovat práci. Pokud si myslíte, že vás budou shánět zákazníci, předem je informujte, v kolik hodin budete na telefonu. Čas musí být přesně ohraničený.

Pokuste se zvolit období, kdy vaše absence bude méně znát. V každém případě klienty informujte s co největším předstihem.

Další variantou je najít si krátkodobou výpomoc, např. brigádníka, který vás dočasně zastoupí. Bude klientům k dispozici a předá vám všechny vzkazy a nové kontakty.

Daňové zvýhodnění

Dalším řešením dovolené je kombinace práce a zábavy. Můžete si třeba o několik dní prodloužit pobyt v místě konference, které jste se účastnili. V takovém případě si cestovné a hotel můžete započítat do nákladů a snížit si tím daňový základ. Primárním účelem cesty však musí být práce.

 

Dovolená je zároveň inspirací. Spousta skvělých nápadů se zrodí právě v době volna, kdy nemusíte řešit každodenní problémy. Kromě toho budete překvapeni, kolik elánu k nové práci vám dodá týden odpočinku.

 

-th-

Zdroj: Mashable - server věnovaný sociálním a digitálním médiím
Zobrazit přehled článků ze zdroje Mashable