Může mít manažer přátele mezi podřízenými?

Ilustrační snímek

Jaký je váš postoj k přátelství mezi nadřízenými a podřízenými? Patříte spíše k těm šéfům, kteří se s podřízenými přátelí, což má někdy negativní vliv na vaši autoritu, nebo k těm, kteří přátelství s podřízenými odmítají, což vám zase škodí po lidské stránce? Tak či tak, pravděpodobně cítíte, že správná cesta je někde uprostřed mezi těmito dvěma extrémy. Možná vám pomohou následující rady pro seniorní manažery, které publikoval manažerský poradce a autor řady článků a knih o vedení lidí Peter Bregman na serveru Psychology Today.

1. Buďte oddaní obchodním cílům

Ujasněte si, čeho chcete v práci dosáhnout a také to, že k tomu bude zapotřebí dělat složitá rozhodnutí. Dávejte otevřeně a nadšeně najevo své cíle a počítejte s tím, že ne každý s vámi bude souhlasit.

2. Připravte se na emoce

Manažer musí počítat se silnými emocemi u sebe i u ostatních lidí. Počítejte s tím, že přijdou chvíle, kdy lidé kolem vás začnou propadat vzteku, budou vás nesnášet apod. Zde Bregman zdůrazňuje, že i když to může znát necitelně, není to váš problém. Manažer má naslouchat svým lidem a podporovat je, nikoli však do té míry, aby je nechal řídit firmu jiným směrem, než je žádoucí.

3. Snažte se udržet přátelství

Udržte si přátelství s podřízeným navzdory jeho nesouhlasu a silným emocím je velmi těžké. Jediné, co manažer může dělat, je pracovat na rozvoji vůdcovských dovedností, mezi které v této souvislosti patří zejména integrita, empatie, naslouchání, jasné vyjadřování myšlenek a vytyčování hranic.

4. Připravte se na ztrátu přátelství

V některých případech nedokáže ovlivnit vývoj svého přátelství, ani když budete vynikat jasně vymezenou rolí lídra, skvělým zvládáním emocí a schopnostmi, jak si udržet přátelství. Nemůžete nikoho nutit, aby byl vaším přítelem. Proto je třeba přijmout, když se s vámi někdo již nebude chtít přátelit na základě toho, jak se rozhodujete v práci. Pomoci vám to přijmout mohou přátelé, které máte mimo firmu.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today