Mluvit na veřejnosti se může naučit každý

Ilustrační snímek

Spíkrů, kterým je umění vystupovat před ostatními dáno od boha, je absolutní minimum. Většina lidí s veřejným vystupováním více či méně bojuje a musí projít důsledným tréninkem a praxí, má-li jejich vystoupení dobře působit. Patříte-li mezi tuto většinu, mohlo by pro vás být motivací to, že právě veřejné vystupování patří mezi nejdůležitější dovednosti pro rozvoj úspěšné kariéry. A opravdu se dá naučit tréninkem. Několik praktických tipů pro osobnosti, které jsou přirozeně tišší, přinesl Victor Lipman na serveru Forbes.com.

Natočte se na video

Připravte se na to, že na vás nemusí být hezký pohled, ale nenechte se tím odradit. Pravděpodobně budete mít dobré znalosti o tom, o čem mluvíte, ale nebudete je umět správně podat. Video vám ukáže směr, kterým byste se měli dát v rozvoji svých prezentačních a rétorických dovedností.

Najděte si vlastní styl

Postavte jej na svých silných stránkách, které jsou pro vás přirozené. Někdo může být dobrý ve vyprávění příběhů, někdo v motivování posluchačů, někdo v černém humoru. Důležité je vědět, v čem jste dobří vy.

Vyberte si jednoho člověka v publiku

Představujte si, že nemluvíte k velkému množství lidí, ale vedete dialog pouze s jednou osobou. Tyto osoby můžete v průběhu prezentace měnit.

Vždy se důkladně připravte

Vždy musíte jasně vědět, o čem budete mluvit. Přemýšlet o tom na pódiu je pozdě. Nejde o to, učit se řeč slovo od slova, ale připravit si její strukturu a trénovat přednes a vyjadřování vlastních myšlenek. Chce to jen udělat první krok a začít.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com