Mindfulness v praxi: Jak praktikovat mindfulness v každodenním životě

Mindfulness představuje soubor přístupů k práci i k životu obecně, které spojuje myšlenka, že by člověk měl být přítomný v daném okamžiku a že by měl umět věnovat maximální pozornost tomu, co právě dělá. Nejenže tak dosáhne vyšší produktivity a efektivity, ale i ho daná činnost více baví, naučí se lépe soustředit a celkově nejede v životě jaksi na „autopilota“. V tomto článku si ukážeme několik jednoduchých tipů, které vám pomohou mindfulness praktikovat ve svém každodenním životě a zlepšit si tak schopnost soustředění a naučit se maximálně prožívat to, co děláte.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnila webová stránka Addicted2Success.com.

Vědomé dýchání

Ve chvíli, kdy máte klid a čas, například když sedíte cestou do práce v autobuse nebo metru, udělejte si krátké dýchací cvičení. Vnímejte, jak se vám roztahují plíce, dlouze se nadechujte a ještě dvakrát déle vydechujte. Buďte uvolnění a vnímejte, jak vzduch prochází vaším tělem.

Skenování těla

Další zajímavý trénink soustředění je takzvané skenování těla. Sedněte si nebo si lehněte, zavřete oči a projíždějte si v hlavě jednu po druhé všechny části svého těla. Soustřeďte se nejdříve na pravou ruku, na levou ruku, pravou nohu a podobně. A pokaždé se soustřeďte na to, abyste danou část maximálně uvolnili. Takto v duchu projeďte celé vaše tělo.

Vědomé jedení

Jídlo je často společenskou událostí. Nebo jakousi nutností, kterou si lidé odbydou, zatímco se dívají do počítače nebo na mobil. Zkuste to tentokrát při obědě jinak. Jezte pomalu a snažte se co možná nejintenzivněji vnímat, jak přesně všechny složky každého sousta chutnají. Vychutnávejte si své jídlo a zkuste identifikovat všechny vjemy, které jedením jídla pociťujete.

Aktivní a intenzivní naslouchání

Až budete příště s někým mluvit, skutečně intenzivně jej poslouchejte. Nečekejte pouze na to, až domluví, abyste mohli začít mluvit sami. Naslouchejte tónu hlasu daného člověka, přemýšlejte nad jeho intonací a nad tím, co říká, a to i mezi řádky. Uvidíte, že takovéto „zpřítomnění“ konverzace přinese vaší interakci s ostatními úplně nový rozměr.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success