Měníme styl top manažerů: Efektivní lídři kopou za tým (2/2)

Ilustrační snímek

V předchozím článku jsme zjistili, že mnozí top manažeři nerozumějí sami sobě a často si vůbec neuvědomují, jaký dopad má jejich chování na ostatní. Ale to není vše. Mnoho lidí, kteří jsou přespříliš orientováni na výkon, má pochyby, zda jsou dostatečně dobří. Ptají se sami sebe, jestli na svou práci vlastně stačí. A když pak přijde náročné období, kdy vzroste stres, mohou se takoví manažeři velice rychle uchýlit ke stylům řízení, které jsou škodlivé a nebezpečné. Manažeři mohou a musejí najít způsob, jak se vypořádat se stresujícími situacemi. Pomoci jim může, když sami sebe lépe poznají, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Když se manažer začne chovat autokraticky

Někteří manažeři se začnou chovat narcističtěji proto, aby ostatní a vlastně i sebe samotné přesvědčili, že jsou skutečně výjimeční. Začnou být arogantní a jejich chování se stává nezodpovědným. Často začnou vést ostatní stylem alfa samců. Aby se tomu vyvarovali, měli by se zaměřit spíše na své vědomé a nevědomé chování. Mohou popřemýšlet o tom, zda se chovají racionálně nebo iracionálně. Díky tomu budou lépe předcházet iracionálním a nefunkčním procesům, které mohou být v jejich firmě. Také je budou schopni rozpoznat a iniciovat změnu.

Leadership je dnes týmový sport

Jak se mění svět, mění se i leadership. Ten už není definován jako něco, co má na starosti jedinec. Dnes je leadership dán schopností spolupracovat, motivovat a řídit svou síť kontaktů a kolegů. Leadership se stal týmovým sportem. Dnes jde o to, jak se lidé chovají, jak myslí a jak se cítí. Ve všech těchto oblastech je nutná zodpovědnost. Silný leadership se neobejde bez neustálého rozvoje, protože i chytrým lidem může trvat, než se stanou moudrými.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Měníme styl top manažerů: Efektivní lídři kopou za tým (1/2)

Aktuální

Měníme styl top manažerů: Efektivní lídři kopou za tým (2/2)