Měkké dovednosti, které by měl každý manažer rozvíjet u svých podřízených

Co jsou to ony měkké dovednosti? Oproti tvrdým dovednostem, jako je vzdělání, kvalifikace a teoretické či technické znalosti, mají měkké dovednosti hodně co dočinění s komunikací, stylem práce a sociální či emoční inteligencí. Měkké dovednosti jsou přenositelné a patří mezi ně třeba komunikační a prezentační dovednosti, manažerské schopnosti nebo odolnost vůči stresu. Jaké měkké dovednosti by měli všichni manažeři rozvíjet u svých podřízených?

Ilustrační snímek

Komunikační dovednosti

Jak uvádí BBC, komunikace je klíčem k úspěchu v jakémkoliv týmu. Komunikační dovednosti jsou tedy zcela zásadní u všech členů týmu, protože pokud v komunikaci panují velké problémy, tým nikdy nemůže dosáhnout svého maximálního potenciálu. Učte tedy podřízené, jak mezi sebou efektivně komunikovat a jak využívat nástroje, které jim dáváte k dispozici.

Emoční inteligence

Emoční inteligence umožňuje pracovníkům lépe se vcítit do ostatních a komunikovat se svými kolegy. Stejně tak jim umožňuje vyznat se ve vlastních pocitech a nepropadat stresu, frustraci nebo spontánním reakcím.

Time management

Organizování času je alfou a omegou produktivity. Schopnosti time managementu se prolínají s tvrdými dovednostmi a často souvisí třeba se znalostmi teorie projektového řízení. Tak jako tak, jedná se o dovednost, kterou musíte u svých podřízených pro dobro celého týmu rozvíjet.

Flexibilita

Efektivní pracovník je ten, který je schopen se přizpůsobovat změnám. Nehroutí se, když přijdou neočekávané události, a je pokud možno flexibilní.

Kritické myšlení

Někteří manažeři chtějí mít ze svých podřízených roboty, kteří jen pracují a nepřemýšlí sami za sebe. Takový přístup ale dříve či později dovede tým k zániku nebo jeho členy k vyhoření. Podporujte u podřízených kritické myšlení, dávejte jim prostor pracovat samostatně a podporujte jejich kreativitu.

 

-mm-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC