Máte předpoklady stát se manažerem?

Absolventi často vstupují do pracovního procesu s tím, že se chtějí co nejdříve dostat na manažerskou pozici. Představují si vyšší plat, respekt a větší moc. Avšak být vedoucím na střední úrovni řízení podniku obnáší spoustu problémů. Než tedy začnete uvažovat o samostatné kanceláři, vzpomeňte si na následující:

1. Uvědomíte si, jak malou moc máte

Většinu toho, co chcete prosadit, musí schválit vaši nadřízení. Strávíte velké množství času jen „prodejem svých nápadů“ směrem k top managementu. Nakonec máte veškerou zodpovědnost, ale žádnou autoritu. Navíc tohle lobování zabírá spoustu času, takže pak hůře stíháte ostatní práci.

2. Zjistíte, že kromě povýšení stále musíte dělat svou původní práci

Problém je o to aktuálnější nyní při úsporách po ekonomické recesi. Povýší vás, ale už nenajmou nikoho na vaše původní místo.

3. Více papírování, než jste si kdy dokázali představit

Pokud uklizený stůl znamená klidnou mysl, připravte svůj mozek na totální chaos. Jako vedoucí budete připravovat a vyplňovat spousty formulářů, o kterých jste ani netušili, že existují. Takže jestli trpíte papírofóbií, možná své aspirace na manažerské místo přehodnotíte.

4. Lidi nelze kontrolovat

Pochopitelně existují různé techniky, jak získat maximum od svých podřízených. Ve skutečnosti ale nad jejich dílčími činy nemáte absolutně žádnou kontrolu. Povýší vás díky vaší práci, zkušenostem a úspěchu. Poté budete posuzováni podle toho, jaké výkony odvádí jiní lidé. Ty navíc obvykle zdědíte, nevybíráte si je. Můžete mít štěstí a velké plus obnáší i relativně noví kolegové. Pokud ale budete mít smůlu, čeká vás boj s mrtvou váhou.

5. Konec flexibility v kariéře

Šplhání po žebříčku společnosti určitě znamená úspěch. Nicméně zužuje se vaše specializace a klesá počet možností do budoucna. Kromě nižšího počtu nabízených manažerských pozic rostou nároky na specializaci. Pokud je nebudete splňovat, doporučujeme začít v novém zaměstnání raději na nižších pozicích.

6. Stojí ty vydělané peníze navíc za všechen čas a zodpovědnost?

Budete pracovat až do noci a také o víkendech? Když to děláte pro peníze, zvažte, zda vám stojí za všechen ten čas. Uvažujte i o benefitech a o tom, jestli vás práce baví. Pokud uznáváte myšlenku, že čas jsou peníze, pak byste myšlenky na manažerskou pozici měli ještě přehodnotit.

Cílem tohoto článku není lidi odradit od vedoucích pozic. Je však nutné se připravit na to, co opravdu obnášejí. Po několika letech na druhé straně barikády se možná budete dívat na své začátky s milou nostalgií.

-th-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report