Máte jiný názor? Tak to řekněte

Většina lidí se v práci nechce pouštět do konfliktů. Mylně totiž chápe konflikt v čistě negativním smyslu jako střet, při němž se rozčílíme a chováme se k sobě neuctivě či dokonce sprostě, což není nic příjemného.

Ilustrační snímek

Samozřejmě, že souhlasit je jednodušší a příjemnější, než projevit nesouhlas. Z dlouhodobého hlediska je tomu však zcela naopak. Nesouhlas je zcela normální a potřebnou součástí spolupráce. Konflikty jsou zdravé, jen je třeba správně je uchopit. Pokud u vás na pracovišti k žádným konfliktům nedochází, spokojenost s tímto stavem rozhodně není na místě.

Díky konfliktům nacházíme lepší pracovní postupy a dosahujeme lepších výsledků. Získáváme také více příležitostí učit se a dále růst. Vytváříme si bližší a lepší vzájemné vztahy. V práci jsme pak spokojenější a celkově šťastnější.

Podle serveru Harvard Business Review povinností manažerů podněcovat konflikty, které posílí kreativitu a produktivitu jejich týmů. Podřízení by se měli naučit projevovat nesouhlas a manažeři jim k tomu zajistit vhodné prostředí.

Pokud i vy patříte k těm, kteří se snaží konfliktům za každou cenu vyhýbat, zkuste následující kroky, jak se zbavit nepříjemného pocitu z konfrontace rozdílných názorů.

Nesnažte se být oblíbení

Důležitější, než aby se lidé měli navzájem rádi, je, aby se respektovali. Respekt druhých si získáte tím, že budete respektovat je. Ukazujte proto podřízeným svým chováním, že projevit nesouhlas je v pořádku a že dokážete respektovat odlišné názory.

Neberte to osobně

Pracovní konflikty většinou nejsou osobní, vyvstávají z rozdílných názorů na procesy nebo cíle. Při jejich řešení je proto třeba zaměřit soustředění na projekt, tým, firmu. Hledejte nejlepší řešení pro všechny zúčastněné, nejen pro vás osobně.

Nebojte se o city druhých

Řada lidí se vyhýbá konfliktům proto, že se nechce dotknout citů druhých. Když pak dojde ke konfrontaci, s překvapením zjišťují, že druzí chtějí slyšet zpětnou vazbu a jsou otevřeni odlišným názorům. Váš strach je ve většině případů zbytečný.

Najděte si vzor

Jistě máte v okolí někoho, kdo umí své názory vyjadřovat na rovinu a není mu to nijak nepříjemné. Vezměte si tuto osobu za vzor. Když se dostanete do konfliktní situace, zkuste se na sebe dívat zvenčí a představit si, jak by jednal váš vzor.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review