Manažerské minimum

Na konferenci manažerů v zámeckém hotelu Kronberg pronesl jeden z účastníků řeč, která mezi přítomnými vzbudila zájem mimo jiné proto, že všichni byli nuceni zapřemýšlet nad hádankou v ní dobře ukrytou. V projevu padla narážka na rok 1077 a všichni přítomní se snažili přijít na to, co se v tomto roce stalo. V té souvislosti padla i otázka, jakými vědomostmi by vlastně měl současný manažer disponovat a co je pro praktický život zbytečné.

Günter Vogelsang, který si výše uvedený provokující projev připravil, však nechtěl naznačit, že by současní manažeři nebyli těmi správnými na svých místech, ale že pro úspěch firmy je nezbytné, aby měli vedoucí pracovníci přehled o výrobcích, službách a zaměstnancích firmy. Odborníci spíše varují před manažery, kteří se honosí tituly z nejprestižnějších univerzit a snaží se oslnit například svými znalostmi středověké literatury.

Aby se člověk nestal jen chodící zásobárnou na nepotřebné informace a znalosti, měl by si spíše trénovat schopnost dostupné informace analyzovat, zpracovávat a vyhodnocovat. Pokud mají manažeři a politici kvalitní vzdělání, ale neumí je využít a nevědí, v jaké situaci své poznatky aplikovat, je jim relativně k ničemu. Je třeba si zodpovědět otázku, které znalosti potřebujeme při které příležitosti.
Zdroj: Manager Magazin - Německý portál pro manažery. Informace z politiky, ekonomiky, podnikání a e-businessu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Manager Magazin