Manažerská slepota

Manažerovi se může stát, že nastoupí do nové funkce po předchůdci, jehož vedení firmě nevyhovovalo. Klade si pak logicky otázku, jak být efektivnějším vůdcem. Ač to zní neuvěřitelně, není třeba učit se od profesorů, ředitelů nebo konzultantů. Pro začátek postačí názorný příklad Američana Travise Williamse. Tento muž byl nedávno zatčen ve státě Iowa, když řídil auto nepřiměřeně vysokou rychlostí, přičemž měl ještě otevřenou kapotu a v podstatě neviděl před sebe. Policisté ho museli přimět, aby vyklonil hlavu z okna a uvědomil si, že teprve pak uvidí, kam vlastně jede. Travis Williams měl před sebou velkou slepou skvrnu a tu má v přeneseném významu i řada vedoucích pracovníků. Proto je důležité, aby si dokázali položit sami sobě několik základních otázek.

- Jak jste na tom jako šéfové? Není důvod otáčet se zády k názoru zaměstnanců. Naopak byste jim měli dát do ruky nástroje, jako je 360 stupňová zpětná vazba.

- Kde jste zranitelní? Američtí koučové David Dotlich a Peter Cairo formulovali 11 projevů chování, které mohu vedoucím pracovníkům výrazně uškodit: arogance, melodramatičnost, nestálost, přílišná opatrnost, navyklá nedůvěra, lhostejnost, zlomyslnost, výstřednost, pasivní rezistence, perfekcionismus a netrpělivost.

- Analyzujete nepřízeň, jíž jste vystaveni? Snažte se učit co nejvíce z vlastních chyb.

- Nasloucháte svým zákazníkům? I když vás zákazníci někdy přivádějí na pokraj šílenství, každé setkání s nimi byste měli brát jako příležitost naučit se něčemu novému.

- Máte mentora nebo důvěrníka? Učit se od někoho druhého je vždy přínosné, ať už je vaším mentorem starší výše postavený manažer nebo mladý podřízený.

- Snažíte se o změny? Čím jste starší, tím se přizpůsobujete hůře. Mezi vyjetými kolejemi a hrobem je však rozdíl pouze v hloubce.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews