Má váš projekt sponzora? (2/2): Získejte ho a dobře využijte jeho podporu

V předchozím článku jsme se dozvěděli, proč je pro projekt důležitý sponzor zastupující výkonné vedení firmy. Nyní se podívejme, jak zajistit, aby se vám jako projektovému manažerovi této podpory dostalo.

Ilustrační snímek

Hlavním přínosem sponzora bude, vedle další podpory, pomoc zajištěním zdrojů. Také bude působit jako mluvčí celého projektu a ovlivňovat ostatní členy nejvyššího vedení. Zapamatujte si: nevyplývejte podporu sponzora pouze na taktické záležitosti, radí nám článek na webu thebalance.com.

Získejte sponzora a řekněte, co potřebujete

Má váš projekt strategický dopad? Ovlivní zákazníky nebo zvýší efektivitu interních procesů? Potom je tu dobrá šance na nalezení sponzora v nejužším vedení společnosti. Podpořte dobrou pověst svého projektu, vysvětlete, v čem role sponzora spočívá, a požádejte o pomoc. Dobrý sponzor pomůže k ještě silnějšímu pozitivnímu dopadu vašeho projektu.

Je dost možné, že se ředitel, který se ujme sponzorství vašeho projektu, nebude zcela orientovat v tom, co by měl dělat. Nejspíš totiž nebude na tuto roli proškolen. Vysvětlete proto, co potřebujete. Úloha sponzora má hlavně strategickou povahu – tato osoba by měla posilovat odpovědnost všech zúčastněných, podporovat firemní hodnoty a celému projektovému týmu poskytovat ochranu.

Zapojte sponzora projektu

Chcete-li co nejvíce využít vztah se sponzorem, musíte ho zapojit. Vytvořte si jasný komunikační protokol a pravidelně poskytujte informace o tom, jak projekt postupuje a jak řešíte případné mimořádné události. Pozvěte sponzora alespoň na některé z týmových setkání, abyste ukázali, že máte o podporu opravdový zájem.

Požádejte také o koučování – mít po ruce někoho zkušeného, kdo vám může poskytnout konstruktivní zpětnou vazbu ohledně vašeho výkonu, je vždy výhoda.

-jk-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance

Články v sérii

Aktuální

Má váš projekt sponzora? (1/2): Proč ho zoufale potřebujete

Aktuální

Má váš projekt sponzora? (2/2): Získejte ho a dobře využijte jeho podporu