Lídr musí mít odvahu

Rozdíl mezi vynikajícími manažery a lídry spočívá ve schopnosti lídrů podstupovat rizika, která se v okamžiku posuzování mohou zdát proti zdravému rozumu. Bez odvážných lídrů ochotných přijímat výzvy a rizika se každý byznys dříve nebo později zhroutí.

Ilustrační snímek

Odvaha nesouvisí s inteligencí ani se nedá osvojit pomocí výuky. Naopak se musí získat v průběhu času prostřednictvím zkušeností s osobním rizikem. Jak však zdůrazňuje článek hbswk.hbs.edu, posedlost čísly a strach z neúspěchu brání mnoha manažerům v tom, aby využili jakoukoli takovou šanci a tím se dostali na další úroveň.

Kdo se bojí, nesmí do byznysu

Inspirací nám může být několik příkladů úspěšných manažerů, kteří se nebáli riskovat. Alan Mulally například oživil automobilku Ford, která právě ztratila 18 mld. dolarů, půjčkou ve výši 23,5 mld. eur na modernizaci, čímž se mu podařilo obnovit ziskovost. Paul Polman přetvořil Unilever, během svých prvních osmi let ve funkci výkonného ředitele více než zdvojnásobil tržby a následně odrazil agresivní nabídku na převzetí.

Poté, co se v roce 2006 stala generální ředitelkou společnosti PepsiCo, ukázala Indra Nooyi skvělou předvídavost při přidávání zdravých potravin a nápojů do tradiční nabídky nealkoholických nápojů a občerstvení. Naproti tomu hlavní konkurent společnosti PepsiCo, Coca Cola, se nadále zaměřoval především na nealkoholické nápoje. Výsledky ukazují 70% nárůst ceny akcií PepsiCo za posledních šest let. Coca Cola dosáhla ve stejném období růstu pouze o 15 %.

Další velcí lídři, jejichž odvaha pomohla jejich firmám stát se globálními hráči, jsou Jeff Bezos z Amazonu, Jack Ma ze společnosti Alibaba nebo Howard Schultz ze Starbucks. Tito a jiní podobní lídři mají odvahu následovat svá přesvědčení, což jim umožňuje vést jejich firmy k prosperující budoucnosti i v těžkých časech.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge