Lídr musí být psychicky odolný. Jak si i vy můžete svoji odolnost zvýšit?

Dobrý lídr vidí příležitosti tam, kde ostatní vidí problémy, a slouží jako zdroj pozitivní nálady a stability i ve chvílích, kdy se dějí nepředvídané věci a kdy musí celý tým čelit složitým výzvám. Vysokou psychickou odolnost tedy musí vykazovat každý manažer nebo aspirant na vedoucí pozici. Jak se i vy můžete stát psychicky odolnějšími? Zde je několik technik, které vám v tom pomohou.

Ilustrační snímek

Berte chyby jako příležitost

Podle Forbesu by se v první fázi měl především změnit váš přístup k vlastním chybám. Přestaňte se jich bát a naopak je vnímejte jako možnost se něco nového naučit. To platí samozřejmě za předpokladu, že si z vlastních chyb skutečně berete ponaučení a měníte na jejich základě své postupy.

Soustřeďte se na své duševní zdraví

I když se mnoho lidí snaží vlastní duševní zdraví a psychickou pohodu bagatelizovat jako něco nepotřebného, fakt je ten, že pokud jste vystaveni dlouhodobému stresu a neřešíte jej, dříve nebo později vás tyto problémy doženou. Věnujte pozornost svému duševnímu zdraví.

Zaujměte roli „nezúčastněného pozorovatele“

Když se na vás valí spousta povinností a urgencí, zkuste psychologický trik, kterému se říká „role nezúčastněného pozorovatele“. Snažte se na sebe dívat jaksi zvrchu, jakoby se věci neděly vám, ale někomu jinému, a rozhodujte se v klidu a čistě racionálně a neberte si nic z toho, co se děje, příliš osobně.

Zvyšte svoji emoční inteligenci

Vyšší emoční inteligence vám nejenom pomůže efektivněji komunikovat s lidmi kolem vás, ale pomůže se vám i vyznat lépe v sami sobě. Neignorujte vlastní pocity. Naopak, naučte se je přijmout a pracovat s nimi. A to i s těmi nepříjemnými.

Dodržujte zdravý spánkový a stravovací režim

Spánek, pravidelné stravování a fyzický pohyb. To jsou tři pilíře fyzického i psychického zdraví. Pokud je zanedbáváte, zaděláváte si v dlouhodobém měřítku na velké problémy. A jedním z nich je i snížená psychická odolnost.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com