A leader must be mentally resilient. How can you too increase your resilience?

Lídr musí být psychicky odolný. Jak si i vy můžete svoji odolnost zvýšit?

A good leader sees opportunities wherever others see problems. Such people are a source of positive vibes and stability even at times when unpredictable things are happening and the whole team is facing difficult challenges. Every manager or aspiring leader must therefore be mentally resilient. How can you too become more resilient? Here are some techniques that will help you.

See mistakes as opportunities

According to Forbes, first of all you should change your attitude towards your own mistakes. Stop being afraid of them; on the contrary, regard them as an opportunity to learn something new. This only applies, of course, if you genuinely do learn from your own mistakes and change your approach based on them.

Focus on your own mental health

Although many people try to trivialise their own mental health and well-being as something unimportant, the fact is that if you are exposed to long-term stress and fail to deal with it, sooner or later these problems will catch up with you. So pay attention to your own mental health.

Assume the role of "uninvolved observer"

When you become overwhelmed with obligations and urgent tasks, try a psychological trick known as the "uninvolved observer". Try to elevate your mind above your body and look at yourself as if things are not happening to you but to someone else. Then make calm, rational decisions without taking events too personally.

Increase your emotional intelligence

High emotional intelligence will help you not only communicate with people around you more effectively but also to recognise yourself better. Do not ignore your own feelings; quite the opposite: learn to accept them and work with them, including the unpleasant ones.

Follow healthy sleeping and eating habits

Sleep, regular eating and physical activity: these are the three pillars of both physical and psychological health. If you neglect them, you may run into serious problems in the long run. And one of those problems is reduced mental resilience.

 

-mm-

 

    Lídr musí být psychicky odolný. Jak si i vy můžete svoji odolnost zvýšit?

    Dobrý lídr vidí příležitosti tam, kde ostatní vidí problémy, a slouží jako zdroj pozitivní nálady a stability i ve chvílích, kdy se dějí nepředvídané věci a kdy musí celý tým čelit složitým výzvám. Vysokou psychickou odolnost tedy musí vykazovat každý manažer nebo aspirant na vedoucí pozici. Jak se i vy můžete stát psychicky odolnějšími? Zde je několik technik, které vám v tom pomohou.

    Berte chyby jako příležitost

    Podle Forbesu by se v první fázi měl především změnit váš přístup k vlastním chybám. Přestaňte se jich bát a naopak je vnímejte jako možnost se něco nového naučit. To platí samozřejmě za předpokladu, že si z vlastních chyb skutečně berete ponaučení a měníte na jejich základě své postupy.

    Soustřeďte se na své duševní zdraví

    I když se mnoho lidí snaží vlastní duševní zdraví a psychickou pohodu bagatelizovat jako něco nepotřebného, fakt je ten, že pokud jste vystaveni dlouhodobému stresu a neřešíte jej, dříve nebo později vás tyto problémy doženou. Věnujte pozornost svému duševnímu zdraví.

    Zaujměte roli „nezúčastněného pozorovatele“

    Když se na vás valí spousta povinností a urgencí, zkuste psychologický trik, kterému se říká „role nezúčastněného pozorovatele“. Snažte se na sebe dívat jaksi zvrchu, jakoby se věci neděly vám, ale někomu jinému, a rozhodujte se v klidu a čistě racionálně a neberte si nic z toho, co se děje, příliš osobně.

    Zvyšte svoji emoční inteligenci

    Vyšší emoční inteligence vám nejenom pomůže efektivněji komunikovat s lidmi kolem vás, ale pomůže se vám i vyznat lépe v sami sobě. Neignorujte vlastní pocity. Naopak, naučte se je přijmout a pracovat s nimi. A to i s těmi nepříjemnými.

    Dodržujte zdravý spánkový a stravovací režim

    Spánek, pravidelné stravování a fyzický pohyb. To jsou tři pilíře fyzického i psychického zdraví. Pokud je zanedbáváte, zaděláváte si v dlouhodobém měřítku na velké problémy. A jedním z nich je i snížená psychická odolnost.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com