Konzultantovo každodenní dilema s oblečením

Konzultanti v různých částech světa denně řeší, jak se vhodně obléci, když vstupují do nové kanceláře či nové firemní kultury a setkávají se s novými osobnostmi. Produkt, který prodávají, jsou totiž oni sami a musejí se řídit zásadou, že obal produktu bývá v takových situacích důležitější než obsah.

Na rozdíl od většiny zaměstnanců je pro konzultanta oblečení skutečně každodenní dilema. V mnoha firmách totiž není pracovní oděv vymezen a může se stát i to, že ředitel pracuje v kraťasech. Úkolem konzultanta je proto snažit se získat co nejvíce informací o budoucím klientovi a jeho osobnosti. Pak může volit mezi agresivnějším a usedlejším stylem.

Často se stává, že konzultant nakonec zvolí na první schůzku příliš „slušný“ vzhled, to ale nemusí být na škodu. Důležité je, aby udělal na klienta dojem, aniž by se klient cítil podřadně. Není také nic špatného na tom, když se předem zeptá, zda má firma formální pravidla pro odívání a seznámí se s nimi. Vždy je však třeba vycházet z konkrétní situace. Když například půjde na první schůzku s klientem do golfového klubu, měl by počítat se sportovně elegantním oblečením, ale i s tím, že klient bude mít na sobě župan po koupeli.

Podobně se může stát i to, že konzultant zvolí příliš neformální oděv, což jej nestaví do dobrého světla. Například žena-konzultantka v letních šatech mezi skupinou lidí oblečených v oblecích a kostýmech na sebe dobře neupozorní. Snažte se proto shromáždit co nejvíce informací ohledně vhodného vzhledu a nemyslete si předem, že už víte všechno.

-kk-
Zdroj: College Journal - Informace o studiu a práci pod záštitou The Wall Street Journal
Zobrazit přehled článků ze zdroje College Journal