Konec léta: Kde jsou všichni?

Pozdní léto: Berou si zaměstnanci dovolenou v srpnu protože je málo práce, nebo není co dělat, protože je tolik zaměstnanců na dovolené?

Mnoho kanceláří funguje za velice nízkého počtu lidí. A emaily o nepřítomnosti jsou nejčastější odpovědí, kterou dostanete. Produktivita v letních měsících je nízká proto, že si lidé vybírají dovolenou. Ale je tu i vyvažující efekt. Když je hezky, lidé se cítí lépe. Nemoci a deprese jsou v létě mnohem méně k vidění. Oborníci se shodují na tom, že několik dní volna přispívá k dlouhodobější spokojenosti a produktivitě. Lidé se vracejí posíleni a tvořivější.

Podle E. Prescotta, ekonoma s Nobelovou cenou, můžeme při měřeních produktivity pozorovat silné výkyvy v jistých obdobích. Věří, že i účetnické procedury mohou vysvětlit tyto posuny. Příklad: Produktivita jde dolů v prvním kvartálu, protože firmy nahlašují menší zásoby během roku, aby se vyhnuly daním, a nakonec zaúčtovaly extra zásoby ve čtvrtém kvartálu a uměle zvýšily produktivitu ke konci roku. Také nákupní zvyky se v průběhu roku mění. Firmy hlásí vyšší prodeje ve čtvrtém kvartálu, hlavně kvůli vánočním svátkům.

Velký podíl zaměstnanců si bere dovolenou v srpnu. Ostatní mohou probrat šanony či vyčistit emailové schránky, ale je to nevhodný čas pro jednání, kontaktování dodavatelů a zákazníků nebo práci, která vyžaduje spolupráci více lidí.

Někteří chápou letní obdobní a například během léta pracují pátky jen půl dne.

Technologie ale ovlivňuje naše volno. Mobily a laptopy neumožňují totální odloučení od práce. Dovolená poslední dobou znamená spíše, že nepracujeme na 100 %, ale třeba jen na 10 – 15 %.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal