Klíč k vínu - revoluční vynález

Clef du vin je nový vynález, katalyzátor, který aktivuje a akceleruje oxidaci . Nezpůsobuje stárnutí vína, ale ukazuje jeho potenciál. Postupně modifikuje organoleptické vlastnosti vína ( chuť, vůni, aroma). Lze ho použít například při nákupu vína - při ponoření na několik sekund se víno může stát buď příjemnějším nebo lepším, pak se dá s důvěrou koupit. Když se naopak stane plochým, oxidovaným nebo má dokonce kovovou chuť, má malý potenciál ke stárnutí a víno je třeba vypít během 1 roku. Clef du vin vynalezli Franck Thomas, nositel ocenění Nejlepší sommelier Francie a Nejlepší sommelier Evropy a Lorenzo Zanon, enolog a chemik. Jeho aktivní bod je ze specifické slitiny, její vytvoření trvalo 10 let, je chráněna čtyřmi mezinárodními patenty.

Další způsob použití je pro zjištění vývoje již nakoupených vín ve sklepě. Je třeba otevřít jednu láhev z kartonu, kdy ž se víno po 4-8 ponořeních klíče zdá být nejlepší, je možné ho uložit na dalších 4-8 let. Tímto způsobem lze pravidelně kontrolovat uložená vína. Z mladých vín se dají vytvořit vína pro konzumaci. Působením klíče se zjemní struktura vína, taniny se stanou jemnějšími a jejich elegance bude zvýrazněna. Kyselost bílých vín se sníží, zvýrazní se aroma ovoce. Clef du vin uživateli umožní plně si vychutnat mladá vína i taková, která jsou příliš mladá, bez čekání, určit tu nejlepší chvíli pro vychutnání vína, dá mu pocit jistoty při nákupu vín, že kupuje vína s potenciálem a vyloučí ta bez něho. Lze identifikovat vína s vysokým potenciálem, která nemusí být nutně drahá.

-ba-

Zdroj: Víno.cz - Obsáhlý průvodce světem vína a vinařství.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Víno.cz