Když vás práce přestane naplňovat

Autorka příspěvku Anne Fisherová dostává spoustu zpráv od lidí, kterým se jejich kariéra začala příčit v hrdle a neví, jak dál.

Doporučuje Charlese Bucka, který na toto téma napsal několik knih. Sám býval úspěšným manažerem v oblasti propagace a po dosažení určité pozice ve svém oboru se začal nudit. Založil vlastní firmu a tráví v současné době většinu času poradenstvím lidem, kteří si přejí změnu. Tvrdí, že takový člověk nemusí začínat úplně od píky. Je třeba ale využít zájmy a dovednosti a překonat své představy o tom, co pro ně je a není možné.

Fisherová předkládá pár výňatků z jejich nedávné konverzace:

Ve své knize říkáte, že nuda, vyhoření, únava nebo vyhazov jsou nevyhnutelné pro většinu lidí. Proč je tomu tak?

Každý, kdo pracuje pro firmu nevyhnutelně narazí na rutinu. Někteří mají štěstí a dostávají se do různých míst, nebo jsou dále povyšováni a čelí novým úkolům. Většina lidí ale přejde do rutiny, která je dřív nebo později nudná. Pro určité typy lidí je však větší problém přepracování.

Jaké jsou jeho příznaky?

Hlavním je, že začnete chodit do práce zcela bez nadšení. Nikdo neříká, že musíte skákat do stropu, poznáte však, když ztratíte veškerý zájem o svoji práci. Další znamení je, že býváte v práci častěji podráždění.

Řekněme, že zjistíte, že vás práce již neuspokojuje. Co je třeba udělat?

Věnujte čas hledání příčiny vaší frustrace. Nemusíte nutně dojít k tomu, že je třeba s prací skončit. Možná existuje způsob, jak ji oživit, když se ve firmě porozhlédnete po dalších příležitostech. Může se ale ukázat, že je třeba změnit nejen firmu, ale obor vůbec. Také můžete zjistit, že děláte správnou věc na špatném místě. Doporučuje se také zvážit pečlivě vaše aktivity a zájmy mimo práci a zjistit, zda by nebylo možno stavět na nich.

Jaká je největší překážka startu nové kariéry? Jsou to peníze?

Určitě s tím, jak jsou lidé starší, mají větší finanční odpovědnost. Smutné je, že i tací, kteří jsou finančně bez problémů, jsou obvykle velmi neochotní ke změně.

Také je potřeba si uvědomit, že každá velká změna v životě potřebuje čas a je postupným procesem.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com