Kariéra: Jak poznáte, že jste se ocitli ve slepé uličce?

Ilustrační snímek

Možná, že patříte mezi ty šťastné, které jejich povolání skutečně baví a naplňuje. Každopádně, snad každý z nás chce mít pocit nějakého progresu, že? Jak poznáte, že příčka, na kterou jste se ve svém současném zaměstnání dostali je skutečně už ta finální? Server Business Matters připravil pět měřítek, podle kterých to poznáte:

1. Vaše povýšení znamená čekání na něčí odchod

Jestliže toužíte dále kariérně růst a my věříme, že ano, zkuste si o svých dalších možnostech popovídat s nadřízeným. Pokud váš talent oceňuje, nabídne vám příležitost o úroveň výše. Není-li to možné a povýšit vás lze až ve chvíli, kdy někdo vyšší post opustí, pak skutečně nemáte aktuálně kam dále růst. Chce se vám čekat?

2. Práce se stala nezajímavou

Ne vždy je práce pro vás skutečně zábavnou. Z nějakého důvodu jste ale přeci na tuto pozici nastoupili, ne? Zjistíte-li, že vás práce už nenaplňuje tak jako dříve, je třeba se zamyslet nad tím, zda je váš postoj pouze dočasný nebo trvalý stav.

3. Vývoj vaší pozice stagnuje

Už dlouhou dobu děláte dennodenně stále to samé. Buď vám status quo vyhovuje nebo v duchu toužíte po pestřejší pracovní náplni, které se vám ale nedostává. Jak se pak sami máte zlepšovat ve svých dovednostech a schopnostech?

4. Váš přínos není oceněn

Zdá se vám, že vaše návrhy nepadají na úrodnou půdu nebo vaše řešení a vás osobně nikdo neocení? Je čas zamyslet se nad možností jít dále a hledat zaměstnavatele, který vám poskytne motivaci k  pracovnímu výkonu.

5. Máte možnost povýšení, ale nemáte zájem

Toto je všeříkající signál, že jste ve slepé uličce, ze které vede cesta všudy jen ne dopředu. Pokud nezměníte práci nebo dokonce oblast, ve které se pohybujete, vaše kariéra začne brzy stagnovat a vy zakrníte.

Jaký je další krok?

Jestliže se ztotožňujete s některým z předchozích bodů, měli byste se zamyslet, zda krok vedle (v rámci společnosti na jiné rovnocenné pozici) nebo skok úplně jinam (k jinému zaměstnavateli) není náhodou ideálním řešením vaší současné stagnace v kariéře. Prodiskutujte vaše další kariérní vyhlídky ve firmě s nadřízeným a zhodnoťte vaše schopnosti a zkušenosti. Jestliže v nynějším zaměstnání pro vás již není mnoho prostoru, použijte široký záběr pro zmapování vašich aktuálních možností. Zajímáte-li se o určitou oblast nebo přímo konkrétní společnosti, sledujte jejich vývoj a volné příležitosti. Můžete též využít pravidelný odběr RSS kanálů nebo mailingu dle kritérií, zůstanete tak v obraze.

Uvíznout ve slepé uličce není nic špatného, avšak čekat v ní na samovolnou spásu už v pořádku není…

A jak jsou na tom vaše kariérní vyhlídky?

-bn-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters