Kancelářská politika aneb nenechte se vytočit

Politika jde ruku v ruce s mocí. Čím větší máte moc, tím větší je pravděpodobnost, že budete čas od času nuceni politikařit. Nejsme však v parlamentu, ale v kanceláři. Pro manažera však platí v podstatě stejné jednoduché zásady jako pro poslance – nesmí svou moc zneužívat, musí s druhými umět komunikovat čestně a otevřeně a hlavně – nesmí se nechat vytočit. To platí zvláště tam, kde druzí čestností právě neoplývají.

Obecně se dá říci, že intrikáře odradí právě čestné a otevřené jednání. Tato taktika se dá použít především tam, kde si chceme získat důvěru ostatních. Jestliže intrikující osoba vidí, že si vás nezíská na svou stranu, pravděpodobně ji to odradí. Hlavní zbraní proti politikaření v záporném slova smyslu je vhodná komunikace. Když lidé dostávají konzistentní a pravdivé informace, těžko je mohou zneužít.

Jako manažeři byste se tedy vždy měli ujistit, že jsou zaměstnanci dobře informováni. S tím souvisí i otázka pomluv. V zásadě můžeme rozlišit dva druhy kancelářských drbů: ty zlomyslné, které jsou vždy proti někomu namířeny a ty pozitivní, které vlastně jen informují o obecném dění. Čím více budete praktikovat druhý typ, tím více budete chráněni proti tomu prvnímu.

Manažer je často zatlačen do kouta a nucen udělat důležité rozhodnutí. Tomu je třeba se vyhnout. Jestliže musíte rozhodnout něco, o čem jste neměli možnost zapřemýšlet, odložte to. Dobrá rada na závěr – mějte všechny relevantní dokumenty pokud možno v písemné formě. Intrikáni nenávidí situaci, kdy musí být s něčím konfrontováni.
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management