Jste vyčerpaní? (1/2)

Chtěli byste vědět, proč se tak často cítíte unaveni? Co vyčerpává vaši energii... a co vám ji naopak může doplnit? Obvykle všichni máme nějaké ty špatné návyky, které nám energii berou. Pokud tyto příznaky na sobě poznáte, měli byste s nimi začít něco dělat, abyste svůj život dali do pořádku co se vaší energie týče.

Ilustrační snímek

Časté návyky, kvůli kterým ztrácíme energii: jaké návyky, situace nebo myšlení nás ovlivňují?

Závislost na internetu

Internet a další pasivní média jsou často to, co nás vlastně ubíjí. Nekonečný proud komunikace vytváří stres. Trávení dlouhého času na sociálních sítích a ve společnosti dalších online aktivit může být velmi stresující, zejména když nás to odvádí od našich skutečně důležitých úkolů a činností, které jsou pro nás opravdu klíčové. Když bezmyšlenkovitě sledujeme televizi nebo online streamy, není vzácné cítit se pak dost špatně.

Špatný time management

Pokud nejste dostatečně efektivní při stanovování priorit, možná jste právě objevili příčinu své únavy. Rozhodování o tom, co je důležité a co naopak není, je pak obtížné. Dodržování vašeho plánu se tím často dost komplikuje. Nedovedete si stanovit hranice tam, kde byste je mít měli. Může se tak stát, že budete svůj drahocenný čas věnovat namísto prioritám svým prioritám ostatních.

Time management je však velmi individuální téma. Podle článku na webu management-issues.com, původně vydaného obchodní školou INSEAD, někteří topmanažeři trpí, protože ve svém životě nemají strukturu. Na druhou stranu jiní mají pocit, že jejich životy jsou zatíženy právě přemírou struktury a plánování, která jim poskytuje jen málo svobody a času na činnosti, které by jim dodaly energii.

Příliš vysoká očekávání

Možná se prostě jen snažíte vyjít každému vstříc. Nebo vás možná váš vlastní perfekcionismus činí vaším vlastním drábem a jste na sebe příliš tvrdí. Nechcete přijmout své vlastní chyby a nedostatky. Což je však právě to, co byste měli udělat, abyste si vůbec umožnili dál růst a rozvíjet se.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Jste vyčerpaní? (1/2)

Aktuální

Jste vyčerpaní? (2/2) Víme, co s tím