Jste slabý lídr?

Ilustrační snímek

Ještě horší, než pracovat pro slabého lídra, je být slabým lídrem sám. Jak ale poznáte, že jste slabý lídr? Podnikatelský server Inc.com upozornil v nedávném článku na čtyři základní projevy slabých lídrů. Zkuste se tedy zamyslet, zda se netýkají i vás.

Myslíte, si že víte všechno

Slabý lídr dokážete mluvit o svém byznysu celé hodiny i dny. Nepotřebuje se při tom nikoho na nic ptát ani shánět žádné nové informace. Efektivní lídr naopak žádá názory druhých, buduje silné týmy a je hrdý, že se na ně může spolehnout.

Jste neustále vytížení

Řízení firmy, týmu nebo projektu žene slabé lídry na pokraj vyčerpání. Silní lídři vědí, jak důležitý je čas na strategické uvažování a neodkládají je kvůli každodenním rutinním povinnostem.

Máte primárně negativní přístup k lidem

Silný lídr se soustředí na úspěchy a potenciál svých lidí, nikoli pouze chyby. Jeho nálada neosciluje jen mezi mírným otrávením a naprostým znechucením.

Vždy vystupujete jako šéf

Slabý lídr má potřebu neustále dávat lidem kolem sebe najevo svou vedoucí roli. Vždy musí být v čele stolu, i když by v mnohých situacích bylo efektivnější, aby se choval jako jeden z týmu.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com