Jste noční můrou porad?

Ilustrační snímek

Nemáte rádi porady? Pak jistě dobře víte, jak nepříjemné je sedět na poradě s lidmi, kteří svým chováním znepříjemňují již tak nepříjemnou situaci ostatním účastníkům. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, zda také vy svým chováním nedoháníte ostatní účastníky porad k šílenství? Většina notorických rušilů si totiž své chování vůbec neuvědomuje. Na serveru US News na tento problém upozornila autorka populárního manažerského blogu Allison Greenová. Radí dávat si pozor na následující situace.

1. Pozdní příchody

Ještě horší než přijít pozdě, je začít uprostřed porady vysvětlovat, co vás zdrželo. Občasný pozdní příchod nevadí, neměl by se však stát pravidlem.

2. Hraní si s telefonem

Když někdo mluví, nechce se dívat na to, jak si na svém mobilu čtete e-maily nebo hrajete hry. Pokud si myslíte, že je vaše účast zbytečná, řekněte to předem.

3. Monolog

Na poradách není prosto pro vaše dlouhé monology. Když se chcete k něčemu vyjádřit, mluvte věcně a stručně.

4. Neúčast v diskusi

Většina porad slouží k tomu, aby si zúčastnění řekli své názory. To, že nemáte vést monolog, rozhodně neznamená, že byste měli celou dobu mlčet.

5. Tisíce otázek

Porady samozřejmě slouží k zodpovídání otázek. Neznamená to však, že byste měli všechna témata probírat ze všech stran, a prodlužovat tak poradu řešením otázek, které není třeba řešit okamžitě.

6. Jídlo

Káva nebo lahev vody je v pořádku. Již méně je však v pořádku, když si na porady nosíte svačiny a jako jediný v místnosti jíte.

7. Chybějící příprava

Ostatní si snadno všimnou, že jste nečetli materiály, které jste si měli prostudovat předem. A co hůř, budou muset ztrácet čas tím, aby vám vysvětlili, o co jde.

8. Konfliktnost

Nemusíte se vším souhlasit, je však třeba zachovat slušnost a profesionalitu.

9. Vždy v opozici

Pokud vždy stojíte v opozici, brzy si budou všichni přát, abyste mlčeli. Upozorňovat na rizika je v pořádku, nikoli však stavět se apriorně proti všemu.

10. Neorganizovanost vašich vlastních porad

Když sami pořádáte poradu, začínáte a končíte v čas? Máte předem připravenou agendu a zvete jen lidi, kterých se to opravdu týká? Mluvíte o naplánovaných tématech a shodujete se na řešeních?

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report