Jste introvert? I tak můžete být skvělý řečník

Introvertní lidé hledají svou mentální energii především uvnitř své vlastní hlavy. Proto jsou rádi o samotě, společnost ostatních vyhledávají méně často. Občas se prostě potřebují stáhnout ze světa. To ovšem neznamená, že by neměli oproti více extrovertním lidem některé výhody. Mohu například být úspěšnější při prezentacích.

Jelikož introverti dovedou načerpat energii ze svých vlastních myšlenek, nejsou při prezentacích závislí na tom, kolik energie a nadšení jim dodá spolupracující publikum. A protože nepotřebují být nabíjeni energií publika, jsou velmi upřímní a nezdráhají se sdělit svá doporučení a závěry. Stačí jim, když jejich názory podporují důkazy a logika. A když by jim tyto výhody nestačily, vždy může si mohou nasadit metaforickou masku, která jim pomůže odpoutat se od jejich rezervovaných sklonů a strhnout publikum skvělou prezentací, tvrdí web presentationmagazine.com.

Soustřeďte se na své ideje a vaše prezentace bude skvělá

Když jste introvert, není publikum váš motor. To, co vás udržuje v chodu, jsou vaše vlastní mentální zdroje. Zkrátka a dobře, energii vám nemusí nikdo dávat, protože vy sami jste motorem. Obvykle ani nemusíte usilovat o to být středem pozornosti. Jakmile totiž máte silnou ideu nebo nějakou senzační zprávu, máte najednou spoustu energie a motivace.

Tradiční rady můžete ignorovat

Tradiční doporučení, jak se připravit na prezentaci, můžete hodit do koše. Prostě buďte chvíli sami, abyste se zklidnili a měli jasnou hlavu, až dojde na samotnou prezentaci.

Zkuste si „nasadit masku“

Vždy si můžete vytvořit „masku“. Jakousi osobnost, ve kterou se jako herec proměníte pokaždé, když máte něco prezentovat. Maska začne žít svým životem a vaše přirozené nastavení nebude omezovat.

Pokud vás téma introvertů zajímá více, doporučujeme začít u „tiché revolucionářky“ Susan Cainové v článcích Být introvert není hendikep a Opravdu víte, kdo je introvert a extrovert?. Máte-li introverty ve svém týmu, přečtěte si článek Jak lépe řidit introverty.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine